Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2013 17:05 - КОВАН КАЯ - Мистерията на тракийската скала-кошер.
Автор: plushok Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1739 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

image

Има още много неразгадани тайни по българските земи. Стоят си необезпокоявани, даже може да са до някое шосе, току пред очите на хората. Шофьори и пътници да минават всеки ден оттам, понякога да поглеждат, по-рядко да спират, но така и да не могат съвсем да разберат това, което виждат.

Точно до шосето е една от най-големите скали с тракийски ниши в България. Нарича се Кован Кая – в превод Скалата-кошер, заради вида на масива с десетки кухини в него.

Нишите са повече от 100. На пръв поглед вертикалната скала е надупчена съвсем без ред и логика. Кой знае обаче, древните траки вероятно са имали по-сложна божествена система, отколкото ние си мислим. Освен вертикално разположените трапецовидни ниши тук-там има и правоъгълни хоризонтални.   

Истината е, че до днес няма еднозначно мнение по въпроса за какво всъщност са служили нишите. Според една хипотеза са използвани за ритуали, свързани с почитаните от траките божества, според друга – за погребални камери. И докато в скалните гробници са полагани само големите клечки на тракийската аристокрация, скалните ниши са били използвани за простолюдието. Ако е било така, тия траки сериозно са си усложнявали живота да пренасят урните с останките на мъртъвците до съответната кухина някъде на десетки метри над земята.

Тракийските скални ниши се срещат само в Източните Родопи. Освен Кован Кая, можете да видите също и Хамбар Кая, скалните ниши край с. Дъждовница. Около тях обикновено археолозите (или иманярите) откриват и скални гробници и изсечени фигури на хора и животни. Смята се, че това са били места, където са се извършвали необичайни ритуали. През халколита (около 4000-3000 г. пр.Хр.) в Източните Родопи е бил изграден древен поклоннически маршрут, който със знаци по скалите е свързвал около 100 скални светилища.  Кован Кая  вероятно е била част от него.

Мистерията около следите, запазени до днес от траките, е свързана най-вече с това, че племената не са имали писменост и само можем да предполагаме кое, как и защо са правели. През годините обаче са правени различни геофизични анализи, които показват, че около родопските скални светилища на траките има енергийни аномалии. И днес някои хора, вероятно по-чувствителните към енергията от космоса, твърдят, че това са места, където се зареждат с енергия и намират духовно равновесие. 

Ако ще правите снимки, полезно е да знаете, че нишите са ориентирани най-вече на юг и югоизток, но има и обърнати на запад и северозапад. Точно отсреща, от другата страна на пътя, също има интересни скални образувания и ниши. 

Кован Кая се намира на 45 км от гр. Хасково и на 30 км от Маджарово. Скалата Кован Кая се вижда до пътя (ако идвате от гр.Хасково  е отляво, ако идвате от село Котлари – отдясно).

 


image
image

image

От:  http://www.peika.bg/statia



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: plushok
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 465770
Постинги: 82
Коментари: 603
Гласове: 1198
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031