Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Домашни любимци Хранителни режими Отслабване Археология
Автор: plushok Категория: Лайфстайл
Прочетен: 465767 Постинги: 82 Коментари: 603
Постинги в блога от Юни, 2011 г.
Малко места има по света, където годините са създали такъв рай за скитника през столетията, каквото е западното крайбрежие на Мала Азия, набраздено от безброй заливи. Тук още по времето, когато никой не е подозирал, че някога ще има някакво си "християнско летоброене", възниквали красиви градове с възхитителни сгради и още по-възхитителна култура. Най-северният от тези прочути градове бил Троя, по-нататък се редели Лариса, Гаргари, Кима, Смирна, Колофон, Ефес, Милет, Меласи, а най-южният бил Халакарнас. В този град има гробница, която е едно от СЕДЕМТЕ ЧУДЕСА НА СВЕТА.

Когато персите разширили своята империя, включвайки в нея Месопотамия, Северна Индия, Сирия, Египет и Мала Азия, царят им вече не можел да контролира цялата тази територия без помощта на местни губернатори - сатрапи. Царството Кария се намирало в Западната част на Мала Азия, толкова далеч от столицата на персите, че практически било независимо. Царят на Кария Мавзол царувал от 377 г. пр.н.е. до 353 г. пр.н.е. и преместил своята столица в Халикарнас (днешен Бодрум). Неговото царуване не е отбелязано с нищо същественно, освен с изграждането на мавзолеят му. Проектът бил на неговата съпруга и сестра Артемизия (било прието в Кария владетелите да се женят за собствените си сестри) и по всяка вероятност строежът е започнал, докато е бил жив.
През 353 г. пр.н.е. Мавзол умира, оставяйки своята съпруга, потънала в скръб. Артемизия изпратила писма до Гърция, за да намери най-талантливите майстори на това време. Това включвало и Скопас - човекът, който ръководил възстановяването на Храмът на Артемида в Ефес. Другите скулптори били Леохар, Тимотей и Бриаксис, които се присъединили към Скопас, както и стотици други майстори.
Гробницата била издигната на хълм над града. Цялата структура била поставена в обграден двор. В центъра на двора имало каменна платформа, на която била издигната гробницата, изградена предимно от бял мрамор. Стълби с каменни лъвове са водели към върха на тази платформа. По протежение на външната стена са били разположени много статуи, изобразяващи богове и богини. Във всеки ъгъл имало каменни войни качени на кон, охраняващи гробницата.


image


В центъра на платформата била самата гробница, изработена главно от мрамор. Издигала се като квадратен заострен блок с размер приблизително една трета от размера на мавзолея, висок 45 метра. Отгоре на гробницата 36 малки колони, по 9 от всяка страна, се източвали, за да оформят още една трета от височината. Между всяка от тези колони имало друга статуя. Зад колоните имало масивен блок, който придържал тежестта на масивния покрив на гробницата.Покривът, които представлявал по-голямата част от последната третина от височината, е бил под формата на пирамида. Издигайки се от отгоре се намирало нещо като колесница (квадрига) - четири огромни коня, които дърпат карета, в която били изобразени Мавзол и Артемизия.
Артемизия живяла само две години след смъртта на съпруга си. И двамата трябвало да бъдат погребани в недовършената гробница. Според историка Плиний, майсторите решили да останат и да довършат работата си след като покровителите им умрират, "смятайки, че тя е едновременно паметник на тяхната собствена слава и на изкуството на скулптора."
Мавзолеят се издигал над град Халикарнас в продължение на много векове. Останал
недокоснат когато градът бил превзет от Александър Велики през 334 пр.н.е. и след пиратски нападения през 62 и 58 пр.н.е.. Около 16 века стоял над руините на града, като поредица от земетресения не пречупила колоните, запращайки каменната колесница да се строши в земята. Към 1404 година само самата основа на Мавзолея била узнаваема.
През първата година на XIV век рицарите-хоспиталиери нахлули в региона и построили огромен замък. Когато решили да го укрепят през 1494 г., използвали камъните на Мавзолея за строежа на крепостта „Св.Петър”. През 1522 г. слухове за турско нашествие накарали кръстоносците да подсилят замъка в Халикарнас (по онова време известен като Бодрум) и голяма част от останалите останки от гробницата били разрушени и използвани в стените на замъка. Парчета полиран мрамор от гробницата могат да бъдат видени там и днес.
По това време група от рицари влязла в основата на паметника и открила зала, съдържаща голям саркофаг. Компанията обаче, решавайки че е твърде късно, за да го отварят този ден, се върнала на другата сутрин, но съкровищата били ограбени. Телата на Мавзол и Артемизия липсвали също.
През XIX в. сър Чарлз Томас Нютон намира руините му, провеждайки разкопки по тези места. До 1857 г., той изкопал няколко стъпала от храмовата пирамида и всички запазени останки от скулптурната украса: два от впрегнатите в колесницата коне, статуите на Мавзол и Артемизия, множество фигури и лъвове, а също големи и малки фрагменти.

Най-ценните парчета Нютон изпратил в Лондон, част от находките подарил на турското правителство, което дълго време се чудело какво да ги прави и ги складирало в някакви казарми, до основаването на музея в Цариград. Една част от предметите в музея се загубила, а на друга изчезнал документационният материал.

Статуите на Мавзол и Артемизия днес се намират в Британския музей.

image


image

Защо точно този паметник на древната архитектура е избран за едно от чудесата на света? Вашите мнения




Категория: Лайфстайл
Прочетен: 4670 Коментари: 3 Гласове: 3
Родоският колос е бронзова статуя на бога на слънцето Хелиос, издигната в пристанището на град Родос, на остров Родос в Егейско море. Издигала се е на височина от около 30 метра = на 107 фута и е била една от най-високите статуи в древността. Тя е обявена за едно от Седемте чудеса на света.
Строителството е поверено на Харес, родом от Линдос на остров Родос, който е участвал и преди в издигането на голями статуи. Неговият учител Лизип, е създал 22 метрова = 70 фута бронзова статуя на Зевс в Тарентум. Статуята на о. Родос е строена в периода между 292 и 280 г. пр.н.е.

Когато строителството приключило, пред очите на родосци се издигнал висок и строен юноша - бог с лъчист венец на главата. Той стоял на мраморен постамент, леко наклонен назад и напрегнато гледал надолу. Статуята се издигала директно на входа в пристанището и била видима от близките острови. В основата си била направена от глина, върху метално скеле, а отгоре била покрита с бронзови листове.
За изготвянето на грандиозния монумент са били нужни 500 таланта бронз и 300 таланта желязо, съответно равни на 13 и 8 тона. Родоският колос породил и своеобразна мода на гигантските статуи и на Родос през 2 век пр.н.е. имало вече около 100 колосални скулптури.

Тридесет или четиридесет метра не са кой знае колко много - на дължина. Но на височина това вече е фабричен комин или небостъргач. А за статуя, при това от метал, би било достатъчно, за да се провъзгласи за чудо на техниката и изкуството, за чудо на света. Изглежда, че Колосът бил твърде тежък и за самата земя. Удържала го е само петдесетина години на плещите си. После го изпуснала. Цитат: "Но дори и легнал все още беше чудо" пише за него Плиний.

Предполага се, че за прототип на чертите на лицето на младежа от статуята, са били изваяни чертите на Александър Македонски. Той вярвал, че е син на Зевс и му е предопределен изключителен живот. Което той самият сбъдва, оставайки в историята с походите си, приносите си за науката, създаването на Александрийската библиотека. Противоречива личност водила разгулен личен живот, покровител на науката, велик стратег, обаятелен оратор, любим военаначалник. Верен на приятелите си и жесток с враговете си.
Колосът се издигал сравнително кратко - 56 години. През 226 пр.н.е. статуята била разрушена от земетресение. Както пише Страбон, Цитат: "Статуята лежала на земята, свалена от земетресението и счупена в коленете".
Но дори и тогава колосът удивлявал със своите размери. Плиний Стари казва, че малко хора успявали да обхванат с двете си ръце големия палец на ръката на Хелиос. Птолемей III предложил да плати за реконструкцията на статуята, но Делфийския оракул накарал родосци да се страхуват, че ще обидят Хелиос и те отказали.

Неговият военачелник и близък приятел Птолемей I Сотер, основател на династията на Птолемейте в Древен Египет, сключил търговски договор с о. Родос за контрол на търговията в Източното Средиземноморие. Една нощ неговата флота се доближила до острова и цяла нощ гмуркачи и носачи се трудили да извадят главата на статуята, която била скрита на тайно място. Тя, останките от склуптората, както и гробницата на приятелят и покровителят му Александър Македонски и до днес са не отрити.
Разрушената статуя не била докосната в продължение на почти 900 години. През 654 г. пр. Христа арабите успяли да превземат Родос. Легендата разказва, че сирийският княз заповядал останките на Родоския колос.
Древно общество на магове е знаело местоположението на Александровата гробница, след като Септимий Север я е скрил през 3 в. Оставили са я непокътната, като един вид трезор за най-ценните свитъци от изгорярялата библиотека. По-късно земетресението от 1303 г. не само е срутило фара, но е изложило на риск и самата гробница, което довело до нейното преместване.

Друга легенда гласи, че в гробницата на Александър /която е била скрита в основата на Александрийския фар/ са прибрани и избрани папируси от Александрийската библиотека, много мъдрости и пророкувания за бъдещето. А може би и знания от предходната цивилизация.
След неговото разрушение върху основата на фара е издигната цитадела – крепостта на Кайт Бей.

Пирамидите все още си стоят и удивляват милионите туристи. От „Градините на Семирамида” има археологически останки на основата им.

От Родоският колос няма нищо освен писмените сведения.

image



image

Защо са наречени чудеса?  Ние се възхищаваме на тези, които още не са унищожеени, но защо точно чудеса?
Може би защото в себе си крият "чудеса" - тайни послания, които ние трябва да разгадаем.




Категория: Лайфстайл
Прочетен: 3042 Коментари: 0 Гласове: 4
Оставаме без ток заради стачка в ЧЕЗ?

"Синдикатите в ЧЕЗ - енергодружеството в Западна България, заплашват със стачка. Причина за недоволството са готвените съкращения на 7% от енергетиците в дружеството.

Според синдикалистите от раздържавяването на компанията до сега чешките собственици са съкратили над 2000 души. Профсъюзите обвиняват ДКЕВР, че като орязва непрекъснато разходите на електроразпределителното дружество, кара мениджърите да съкращават все повече хора, за да се впишат в ограниченията.

Синдикатите припомниха, че ако се стигне до ефективна стачка, по закон непрекъснатото електрозахранване е гарантирано само за болници, училища, детски градини и други важни институции. Тоест напълно възможно е домакинствата да останат на тъмно, в случай, че в момента на стачката някоя от подстанциите аварира.

За да не се стигне дотам обаче, профсъюзите започват незабавни преговори със собствениците на компанията"



Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1388 Коментари: 0 Гласове: 2

ВЪЗМУТЕНА СЪМ !

Зачитали ли сте се в сметките си за ток?

Днес получих сметката си от ЧЕЗ за консумиран ток, възлизаща на 44.34 лв., но разходът ми  сумарно от  дневна и нощна тарифа възлиза на 18.68 лв. Къде отива разликата от 25.66 лв.?

Отива за: зелена енергия, пренос през мрежата, достъп до същата мрежа, високоефективно комбинирано производство /каквото и да значи това/ ... и още други неща  ... + ДДС.

Фактически аз съм потребила по-малко от 1/3 от искуемата сума за консумирана електроенергия.

Е, до кога ще го търпим? По-точно до кога правителството ще позволява на чужди компании да ограбват народа му ????

Разгледайте следваща си сметка за ток и ще се убедите сами.
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1975 Коментари: 6 Гласове: 4

На 90 км от Багдад се намират развалините на Вавилон - най-големият и най-богатият град на древността. Много удивителни съоръжения имало във Вавилон, но най-поразителни били Висящите градини на царския дворец, превърнали се в легенда.
Висящите градини на Семирамида, са третото от чудесата на света и до ден днешен, не са открити. Вероятно са били построени в гр. Вавилон, който се е намирал на територията на днешен Ирак.
Повечето сведения сочат, че са построени около 575 пр.н.е. от цар Навуходоносор II, Друга теория гласи, че са построени от асирийската царица Семирамида, през нейните 5 години управление. Представлявали терасирани и изкуствено напоявани градини. Според легендата, Навуходоносор ги построил, за да не тъгува по дома си неговата съпруга - персийската принцеса Амитис, която е родом от планините. Може би неправилно са познати като градините на Семирамида, защото се налага мнението /подкрепено от доста исторически източници/, че цар Навуходоносор II, които борейки се с главният си враг – Асирия, е бил принуден да сключи военен съюз с царя на Мидия – Кнаксар. Този съюз бил укрепен чрез женитбата му с дъщерята на мидийския цар, която прераснала в любов. Красивата съпруга на царя тъгувала по родната си земя и за да й угоди, в нейна чест и за нейна радост наредил да бъдат построоени.

Няма сведения къде точно са били разположени. Откритите след археологически разкопки находки в Ниневия, град в северен Ирак, таблети, изобразяващи палми по покривите на отделни къщи карат специалистите да проучват възможността градините да са били разположени във Вавилон - град, използван като събирателно за повечето селища на Изток.

Съвременните историци смятат, че когато войниците на Александър Македонски стигнали до плодородната земя на Месопотамия и видяли Вавилон, останали поразени. След връщането си в своята родина те разказвали за удивителните градини и дървета в Месопотамия, за двореца на Навуходоносор II, за Вавилонската кула. Това дава храна на въображението на поети и древни историци, които смесили всички тези разкази в едно, за да се роди легендата за едно от седемте Чудеса на света.

Предположения, това е всичко, което може да се преложи за тях.


image

В архитектурен план висящите градини представлявали пирамида, състояща се от четири етажа - платформи върху колони с височина 27,75 м. Долният етаж имал формата на неправилен четириъгълник със страни 42 и 34 м. За да не се просмуква вода надолу, повърхността на всяка платформа отначало покривали със един слой тръстика, след това - два реда тухли, иззидани с гипсов разтвор, а отгоре нареждали оловни тухли. После била насипвана плодородна земя, където били засадени семена от различни растения и храсти. Височината на етажите давала достатъчно светлина за развитието им. “Висящи” не е съвсем прявилно, а вероятно е за да илюстрират значимостта на безспорно сериозното техническо постижение спрямо степента на тогавашното строително и технологично ниво.
Терасите са били свързани като по външният им край са растяли пълзящи растения или лиани, които преминавайки върху следващата тераса са се вплитали в тези от по-долната и така са образували ансамбъл от жив плет, храсти, и цветя. Във вътрешността е имало тръби, по които е течала водата за напояването им от река Ефрат до най-горната тераса. От там тя е преливала в по-долните, което е съзвало илюзия за ефирност и въздушност. По тях са цъфтяли най-удивителните и редки видове цветя – непознати за пустинната и прашна част, където е бил изграден Вавилон.

Пирамидата напомняла вечно цъфтящ хълм. Градините се издигали стъпаловидно и се съединявали със стълби, покрити с розови и бели каменни плочи. Висящите градини разнасяли славата на Вавилон из цял свят, техните поклонници били безчет…

И до днес те са символ на величието на една отдавна загинала култура, символ на любовта, символ на стремежа към красотата.

image

А дали те не са продължение на "пирамидалната" култура?
Култът към пирамидите запазил се и до днес под една или друга форма.

Категория: Лайфстайл
Прочетен: 4274 Коментари: 2 Гласове: 6
Последна промяна: 23.06.2011 23:17
Всеки знае за тях. Те са изключителни произведения на античната култура и стоителен гений. Херодот, впечатлен от Египетските пирамиди, предлага да се направи списък с чудесата на древния свят.
За първи път са описани от Антипатър от Сидон, главен бибилиотекар в Александрийската библиотека.
Ето Чудесата на света, изброени в реда на тяхното създаване.

1. Египетските пирамиди (2575- 2465 пр.н.е.) Това са пирамидите на фараоните Хуфу (Хеопс), Хефрен и Микерин. Намират се в Гиза, Египет.
2. Висящи градини на Вавилон (8-6 век пр.н.е.). Построени са от Навуходоносор. Областта се намира в днешен Ирак.
3. Статуята на Зевс - Олимпийският богат на светкавицате (430 пр.н.е.). Построена от древногръцкия скулптор Фидий.
4. Храмът на Артемида в Ефес (550 пр.н.е.). Построен по заповед на цар Крез. Намира се в днешен Ефес в Турция.
5. Мавзолеят в Халикарнас (353-351 пр.н.е.). Гробница на цар Мавзол - владетеля на Кария. Намира се в Халикарнас в днешна Турция.
6. Родоският колос (292-280 пр.н.е.). Масивна статуя, посветена на бог Хелиос. Намирала се е в залива на о.Родос.
7. Александрийският фар (280 пр.н.е.). Фарът се е намирал в Александрия и е издигнат от Сострат Книдски. Разрушен при земетръс, от който протада и дворецът на Клеопатра в залива.

Да започнем с:

ХЕОПСОВАТА ПИРАМИДА
Хеопс е гръцкото произношение на името Хуфу.

Пирамидата му е единственото древно строително чудо останало до наше време. В нея няма погребан фараон. Предполагаемата дата за нейното завършване се приема 2580 г. пр. н. е., а е стоена за около 20 години. Стените й са ориентирани към четирите посоки, като входът е от северната. Вътре има няколко камери съединени с коридори, и недовършена подземна камера. Първоначално пирамидата е имала височина 146,5 м. и страна на основата 231 м., но днес тя е висока 138,75 м. защото липсва върхът - камъкът бен-бен или пирамидона. Предполага се, че е бил или от злато, или от метеорит. Основата ѝ има дължина 230,4 м. За построяването й са използвани 2,3 милиона каменни блока, всеки от тях със средно тегло от 2,5 тона. При градежа на пирамидата блоковете се съединявали помежду си с помощта на цимент.
Не е строена от роби, а от свободни селяни, дори заможни хора. Като се изключи времето за земеделие, свързано с разливите на р. Нил и работата по нивите, през останалото време са били организирани за строежа на пирамидата.


image

В нея липсва мумия, както и така характерните за погребалните фараонски камери надписи, украси или рисунки. Вътрешното й разположение е много сложно, със заплетена система от проходи, спускащи и издигащи се все под наклон от 26 градуса. Има становище, че изграждането й е започнало отвътре навън. Има обаче още една необичайна особеност на Хеопсовата пирамида, която е уникална в древноегипетската архитектура. Това са четири тесни наклонени шахти (20 х 20 см), по две за всяка камера, които излизат от северната и южната им страна. Изградени са едновременно със строежа на пирамидата (т. е. не са пробити по-късно през каменните блокове), и свидетелстват за използването на много сложни инженерни и нивелационни техники. Когато са били открити, първоначално се смятало, че са вентилационни шахти. Да, но двете от тях - тези, които водят началото си от Камерата на царицата, не достигат до външните стени. А началото им в самата камера е било грижливо замаскирано. Съществуват и три главни камери. Едната от тях е разположена под земната повърхност.
Как е постигнато това невероятно астрономично разположение съобразено със разположенията на съзвездията такива, каквито са били тогава?
Тези изключителни постройки, пред които праисторически паметници като Стоунхендж изглеждат детинска игра, будят страхопочитание векове наред. Размерите им предизвикват удивление, да не говорим за точната им геометрия. Как са построени, си остава загадка - дори днес трудно биха се намерили строители да ги възпроизведат точно въпреки предимствата на съвременната строителна техника. В епохата на Древния Египет не е имало самосвали или кранове, нито стоманени въжета, нито дори метални сечива. Само с помощта на прости макари и полиспасти древните египтяни са издигнали върху пустинята планини от каменни блокове с наистина удивителна точност. По-необяснимо е дори не как са ги построили, а защо? Защо са решили египтяните да строят пирамиди, които, доколкото знаем, преди това не са били строени? Защо са ги издигнали толкова огромни и с такава точност на изпълнението? Защо са ги разпръснали из пустинята, вместо да ги съберат на едно място?

Има предположения, че след като не е била построена с цел да се осигури погребален дом на фараона – възможно е тя да представлява инженерно съоръжение от предходната на нашата цивилизация. Загинала при последния потоп в края на последния ледников период /защото има не само един потоп, както и не само един ледников период/ и е избрала за това първата появила се суша.
Въпроси без отговор измъчват учените. Защо в едно доста начално земеделско общество ще се строи подобно чудо. С каква техника са разполагали? Това е все едно да конструираш ферари и после в продължение на 5 хиляди години да сглобяваш трабанти.
Дали това не е съкровищница на знанията от една предишна цивилизация, машина осигуряваща енергия от Слънцето, загатка пред новите хора, които ще могат да я разгадаят само когато достигнат до определено не само техническо, но и обществено ниво.
..........................

image

Мога да предложа на интересуващите се много добре написана художествена приключенска литература, в която пирамидата на Хуфу е център на сюжета.




Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1517 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 23.06.2011 23:18
.................................................. ....................... ...........................
............................ ....................... .......................
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1167 Коментари: 2 Гласове: 6
image
image
............................................................

image
.............................................................................

image
......................................................................................



image
.........................................................

image
......................................................

image




Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2167 Коментари: 6 Гласове: 5
Търсене

За този блог
Автор: plushok
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 465767
Постинги: 82
Коментари: 603
Гласове: 1198
Календар
«  Юни, 2011  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930