Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Домашни любимци Хранителни режими Отслабване Археология
Автор: plushok Категория: Лайфстайл
Прочетен: 465783 Постинги: 82 Коментари: 603
Постинги в блога от Май, 2013 г.
Някой има ли си на идея защо все по-трудно успявам да влизам в Blog.bg?
Върти, върти и после - error.
Ако все пак успея да се логна не ми се отварят постове на други блогъри, не ми се отбелязват "харесвания" или коментари?
Ако проблемът е в моя нет няма да продължава толкова дълго.
При вас има ли подобни проблеми?
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 3825 Коментари: 4 Гласове: 8
Последна промяна: 31.05.2013 19:10


Вторият по големина камък в света. Не съм писала за него, а той е едно от чудесата, които мечтая някога да видя на живо. Да се докосна до излъчването и красотата му.

image


Улуру се смята за едно от чудесата на света. Той е и един от природните феномени, които са се превърнали в един от най-запомнящите се символи на Австралия. Ейърс Рок, както още бива наричан, представлява огромно скално образувание в централната част на Австралия  в Северната Територия. Точното му местоположение е Национален парк "Uluru-Kata Tjuta " на 350 км. , югозападно от Alice Springs.  Той е вторият по големина монолит в света (след Mount Augustus, който също се намира в Австралия) с размери 318  м. височина и 8 км дължина. За първи път е описан от изследователя Ърнест Гилс, който го нарича "забележителен камък". Улуру се смята за "планина остров", изолиран блок, получен като резултат от продължилата за огромен период от време ерозиия на първоначалната планинска верига.  Улуру се смята за монолит, макар това да е термин, който има няколко значения и  да е дума, която по-често се избягва от геолозите. Една от отличителните особености на Улуру е хомогенността му и липсата на съединявания и разделения на повърхността, получена при напластяванията, което е причина и за това да не са се образували сипеи и почва.

Между 1918 г. и 1921 г. големи гранични области от Южна Австралия, Западна Австралия и Северната Територия са обявени за резервати на аборигените. През 1920 г. част от Национален парк "Uluru - Kata Tjuta "  е обявен  от правителството чрез Указа за аборигените за  резерват на аборигените (известен като Югозападният резерват или Резерватът "Petermann").

 image

  image

Първите туристи идват тук през 1936 г.. Местното население настоява посетителите да почитат тези земи като свети места и да не се изкачва Улуру. През 1983 г. тогавашният министър-председател на Австралия обещава да зачете искането на коренното население, но по-късно не спазва обещанието си, след като традиционните собственици на земите получават нотариално свидетелство за собственост през 1985 г..
Въпреки опитите на аборигените да възпрепятстват катеренето по склоновете на свещената планина, това и днес е една от най-големите атракции за прииждащите туристи. Най-често катеренето се улеснява с помощта на въже, което се използва за захватка , но дори и така  катеренето е продължително, а теренът - стръмен. Има по няколко смъртни случая всяка година при опитите за катерене, главно поради сърдечна недостатъчност. Поради богатият минерален състав на скалата и в зависимост от астрономическия час през деня, и  атмосферните условия, скалата драматично изменя цвета си, варирайки от синьо до виолетово и до искрящо червено.  Много запалени фотографи са оставали тук с дни, за да успеят да запечатат променяещите цветове на Улуру.

image
 

image

Аборигените вярват, че има огромна кухина под земната повърхност, която представлява огромен източник на енергия, която те наричат "Tjukurpa" - "Времето на сънищата". Този термин се използва още, за да обозначи всички дела на даден техен прародител от раждането му до самия му земен край.  Според Анангу, земята около Улуру е обитавана от духовете на техните предци. На всяка място са запазени следи от пребиваването им тук. В няколко от пещерите в Улуру има изобразени множество истории от "Времето на сънищата". Рисунките по стените датират от десетки хиляди години, като са били обновявани многократно през поколенията. Така хилядолетната история и легендите, свързани с това величествено място, се запазват и предават във времето. За Анангу светите места на техните прародители и формирането на Улуру са свързани с "Времето на сънищата".  Повечето от обясненията, които дават техните предания и вярвания обаче се смятат за свещена информация и не се оповестяват на Piranypa -т.е. на не аборигените.

image

"Сънуването" не е митът за сътворението, а митът за формирането. Светът съществувал, но е бил без свои отличителни особености.  Гигантски получовешки създания, наподобяващи растения или животни са се появили изпод полята, където са спели от незапомнени времена. Тези древни герои са странствали из земите, изпълнявайки всичко, което аборигените са запазили и до днес като традиции - лагеруването, паленето на огън, търсенето на вода, боевете помежду им и изпълняването на церемониите. Когато героите се уморили да правят всички тези неща,  настъпил краят на "Времето на сънищата".

На всяко място, където предците са изпълнявали своите действия, днес има някаква природна забележителност, която напомня за тях. Прародителите създали всичко, което днес аборигените използват във всекидневното си съществувание, както и законите, които те спазват.

image

За да може да се разбере религията и културата на аборигените, човек трябва да знае за организацията на племената. Всички мъже и жени принадлежат към малки групи, наречени кланове. Всеки клан притежава определено количество  сакрални вещи или свещени места.  Кланът може да има няколко свещени места, където се извършват ритуали и молитви, а територията, която включва свързаните помежду си сакрални места, формира  земите, които са владение на  съответния клан. Отделните кланове са свързани помежду си с общи религиозни церемонии, бракове, общи диалекти и често застъпващите се територии.

Всеки клан си има тотем. Тотемизмът е виждане за природата и живота, за вселената и човека, което оказва влияние върху социалната структура и митологията на аборигените, първоизточник е на техните ритуали и е връзката им с миналото. Тотемът е връзката на човек с природата и боговете. Всичко в света на аборигените има душа, която води началото си от "Времето на сънищата" . Всеки човек произлиза от някой от тези изначални духове и  притежава неговата сила.  Има много свидетелства затотемното изкуство на аборигените, които са брилянтно отражение на вярванията им.  Много често рисунки могат да бъдат открити по скали, стените на пещери  или пък са издълбани върху дърво.

image

image

image
image
image
Свят на чудеса. Вятърът нашепва история. Хората оставят следите си, с които чертаят бъдещето.


От: http://www.idi.bg/blogs/view/blog/518

Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1907 Коментари: 0 Гласове: 6
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !

Великден е празник в целия християнски свят.

Пожелавам на всички доброта, късмет, здраве и много усмивки!


image

Честит празник!

Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1683 Коментари: 2 Гласове: 4
Търсене

За този блог
Автор: plushok
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 465783
Постинги: 82
Коментари: 603
Гласове: 1198
Календар
«  Май, 2013  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031