Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2012 21:58 - За или против присъдата на Йордан Опиц?
Автор: plushok Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 22003 Коментари: 64 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Това е copy/paste - без претенции за авторство.

Искам да разбера какво е вашето мнение по този наболял проблем.
За или против сте за присъдата на Опиц?
Редно ли е да се наказва човек, защитил имуществото си и това на съседите си в безброй пъти ограбван блок?
Или човешкият живот цена няма? Убил си - в затвора.
Защо предумишлено убийство, след като няма мотив? Никога не са се виждали.
Нали сте все умни глави в този блог.
Дайте си мнението.


Цитат:

"София. "Застанах пред вратата, изведнъж едното крило се отворя с трясък... Той скочи пред мен на метър и половина, приклекна, с 40-сантиметрова отвертка в ръка. След това се изправи, като на старта на бягане 100 м. Извадих пищова и тогава гръмнах".

Така Йордан Опиц описва станалото на 5 февруари 2007 г. - деня, в който животът му се обръща на 180 градуса. Опиц прострелва смъртоносно влезлия в дома му крадец - 25-годишния наркоман Мариан Янчев, който е задържан 92 пъти от полицията. След две съдебни инстанции и последната - Върховния касационен съд (ВКС) - го осъди на 5 г. затвор за умишлено убийство.

Веднага след новината фейсбук прегря и преля от гневни коментари. До вчера следобед 2800 души защитиха Опиц и дори поискаха вицепрезидентът Маргарита Попова да го помилва. "Трябва да е национален герой, а не да гние в затвора", гласят постингите в мрежата.

Опиц живее в очакване на Темида да реши съдбата му вече 5,5 г. Първоначално е осъден от Софийски градски съд (СГС) на 10 г., присъдата е потвърдена и от апелативен съд. ВКС връща делото на първа инстанция. Причината - не е търсена друга версия за смъртта на крадеца.

"При второто минаване на делото всички магистрати използват като основа решението на първия състав в СГС. Същите мотиви, едно към едно преписани, само е сменена датата и съставът", възмутен е Опиц. "Всичко по това дело е манипулирано. Десетки експерти ми казаха, че газов пистолет не може да има такава взривна сила, която да накара сачмата да мине през фланела, кожа, вътрешни органи и да заседне в левия хълбок", твърди зографът. И вярва, че всички доказателства по делото са измислени, за да получат близките на убития "кръвнина" от 300 000 лв."

От : http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/feysbuk_skochi_pomilvayte_opits-163608.html

Чакам Вашето виждане по въпроса съблогери.


P.S. Бая го оцветих, но нарочно.

 





Гласувай:
12



1. rumero - Преди години, когато все още живеех ...
13.09.2012 22:06
Преди години,когато все още живеех във Видин за месец време три пъти апартамента ми бе разбит и окраден.С тези кражби ми отнемаха всичко,което бях спестил и постигнал с усилен труд.Хей така за една нощ...Попитах следователя ,ако си бях в апартамента и бях застрелял крадците, какво щеше да стане ? Той кратко и ясно ми отговори: Щеше да лежиш 20 години най-малко в затвора !!!!Година по-късно напуснах страната.
цитирай
2. plushok - И правилно си постъпил. Лично аз бих ги спукала от бой с гори ръце, та да няма полисмените за какво да се хванат.
13.09.2012 22:56
rumero написа:
Преди години,когато все още живеех във Видин за месец време три пъти апартамента ми бе разбит и окраден.С тези кражби ми отнемаха всичко,което бях спестил и постигнал с усилен труд.Хей така за една нощ...Попитах следователя ,ако си бях в апартамента и бях застрелял крадците, какво щеше да стане ? Той кратко и ясно ми отговори: Щеше да лежиш 20 години най-малко в затвора !!!!Година по-късно напуснах страната.


През 1993 /без да съм сигурна в датата/ влезе първото демократично допълнение към НПК. Дори полицаите, а какво остава за нас - обикновените ограбвани хорица, може да се противопоставяме на престъпника само в рамките на неговото нападение. Без да го доминираш.
Напада те с нож - можеш да се отбраняваш с нож.
Напада те с ръце - отбраняваш се с ръце и Бог да ти е на помощ ако не си тренирал нещо.
Напада те с пистолет - отбраняваш се с пистолет, но имаш само правото да го раниш.
Аз за това периодично си чета промените в НПК-то. Да съм в течение на законите и как и докъде мога да пребия от бой някой, който има глупостта да ме нападне.
То ако сами не се защитим - то кой?
цитирай
3. анонимен - Подводни
14.09.2012 01:23
Липсата на адекватно правосъдие + безумията писани в НПК относно самоотбраната при нападение цели само и единствено да държи населението в страх и безизходица. Толерирането на престъпника, е държавна политика, но продиктувана от външни фактори и сили.
Какво би станало, ако се разреши употребата на оръжие при нападение или взломно влизане в частна собственост?
Хората ще придобият смелост и ще изгубят чувството за страх, а това е крайно не желано от страна на политиците и техните външни господари.
В този контекст, даже и в САЩ, където притежаването и употребата на оръжие при аналогични случаи се радва на далеч по-либерално отношение, вече се обмисля, съвсем сериозно, законодателни мерки за отнемане на оръжието от населението.
Страхът е основен съюзник на "елита".
цитирай
4. goblenka - Свобода за Опиц
14.09.2012 07:16
Всеки човек, който е принуден да брани себе си, дома си, семейството, собствеността си има право да използва всички налични средства за това! Кой е пратил крадеца, насилника, подпалвача в дома му? Кой го кара да разбие колата му, да я запали, или уж невинното - да я надраска, да я залее с нещо, да И спука гумите... Така че, такъв посегател на чужди права да се жали, че са накърнили неговите, докато е нарушавал чуждите е смешно, не логично, не конституционно! Всеки човек, получил обвинителна присъда заради " самозащита" трябва да бъде помилван, оправдан и компенсиран, за понесените щети! Как иначе ще се спре тази престъпност, която нежно наричат " дребна", " битова"?
цитирай
5. yotovava - Защо убийците на деца на пешеходна пътека се разминават с условна присъда
14.09.2012 09:19
а тук се налага ефективна?
Има ли някой ми отговори на този въпрос?
цитирай
6. x2012x - Всички приели НПК в този вид да влязат в затвора
14.09.2012 10:09
Защитата на дома от кражби и взлом е право в нормалните страни . Така , че всички приели НПК в този вид да влязат в затвора , за нарушаване общочовешките ценостти и морал , а този човек да бъде освободен.
цитирай
7. анонимен - Цвета
14.09.2012 10:17
Спорно! Ето защо да си съдя не е лесна професия. За тези, които използуват съвестта си в тази професия. В България има още много да се направи за да се даде на обществото, на хората правото да защитат дома си, собствеността си от посегателства на крадци, вандали и т.н. Това не им е дадено със закон. Ако го има, ще има и пространство между тях и тези, които са решили да крадат. Ограмотяването и напомнянето на населението в една държава за безкомпромисното прилагане на закона при нарушаването му е дълъг и постоянен процес, но има също своя ефект. Винаги ще има кражби в едно общество, различни, но все кражби. Но решилият да ги прави ще е наясно, че залага свободата си в какъвто и размер да се окаже. Тогава и на съдята е по-лесно да реши казуса. В конкретния случай, ако аз бях съдя щях да дам условна присъда, може би за повече години защото все пак е отнет човешки живот, този факт сам по себе си би трябвало да тежи на извършителя, естествено и плащането на така наречената кръвнина за близките на жертвата. Така, според мен останалите живи, извършител и близки на жертвата, а и обществото, запознато със случая, всеки би останал със своя урок. Но както казах, това е трудно да се случи при отсъствието на закон. Това "Народно събрание" в България все закони "кове" и все важни липсват.
цитирай
8. анонимен - protiv re6enieto na sada Opic da vleze v zatvora
14.09.2012 10:26
kak moje sada i balgarskata darjava da sa tolko bezo4livi i jalki
da pra6tat nevinen 4ovek v zatvora koito se e za6titaval ot edin neprokopsanik narkoman koito e saden na si4koto otgore 97 pati
sarmamete se idioti takiva
za6to ne osajdate prestapnicite kato galevi i tem podobni a posqgate na nevinni hora



цитирай
9. анонимен - СПРАВЕДЛИВОСТ!!!
14.09.2012 11:00
Хора, вие нормални ли сте, бе!? Ума ми не го побира!!! Поставете се на мястото на родителите, изгубили дете в този кървав инцидент! Наричам го инцидент, въпреки, че си е чиста саморазправа. Детето им тръгнало по лош път - станало е наркоман и е обирало МАЗЕТА - и за това е било убито, застреляно в гръб! Промените в НК са направени, за да няма право някой "въоръжен бабаит" да те застреля като куче, ако му удариш шамар, например. Опиц сам признава "Тръгна да бяга и аз го застрелях." В гръб!!!!???? Аз съм военнослужещ и нося оръжие, но дори по време на война не бих убила невъоръжен човек, който БЯГА. Знаете ли какво е да застреляш човек в гръб?! Не, разбира се! Вие само стреляте с гръмки думи. Бог да му е на помощ на Опиц, но не в затвора, а в главата! Защото ако е истински човек, съвестта му ще го "изяде" отвътре. Иначе присъдата е справедлива - 5 години са малко, но като добавим и 5 години по съдилищата прави 10 години от живота пропуснати. А колко ще пропусне убития, а съсипаните му близки?! Помислете за това! ПОМИСЛЕТЕ!!!
цитирай
10. анонимен - Скапаняко, ти си дръж оръжието и ти ...
14.09.2012 11:30
Скапаняко,ти си дръж оръжието и ти пожелавам същи такива момчета,тръгнали по лош път, да те крадат всеки месец,както и да изнасилват дъщерята,жена ти,майка ти ,па тогава ела ми говори,скапаняко.
цитирай
11. анонимен - До "военния" № 9...
14.09.2012 14:47
Кух си точно като военен ! От мен същите пожелания като от №10 !

Наркоман на 25 години, задържан 92 пъти от полицията за кражби, какво дете е това бе, такива даже не са хора, само въпрос на време е било кога ще си хакне фаталната свърхдоза !

Ама на - храбрия ни и честен съд прати в затвора един невинен човек.... А тия дето ограбиха държавата с милиони си се разхождат по екзотичните острови...

Бедна България, като гледам избирателите - напълно си заслужавате управниците ! ! !
цитирай
12. анонимен - категорично против решението на съда
14.09.2012 17:13
на всеки може да се наложи да защити имуществото си, децата си........и да изпадне в същата ситуация
защо този човек трябва да търпи ефективна присъда, опасен ли е, за кого???
и защо истинските престъпници биват освобождавани, оставени да избягат, оказват се тежко болни?
това ли се нарича "справедливост" в тази държава?
цитирай
13. анонимен - T.N.T.
14.09.2012 17:15
К А Т Е Г О Р И Ч Н О,

КАТЕГОРИЧНО,БЕЗБРОЙ ПЪТИ КАТЕГОРИЧНО

ПРОТИВ

ИЗДАВАНЕТО НА ПРИСЪДА

ЧОВЕКА Е НАПЪЛНО НЕВИНЕН.


НИКАКВО ПОМИЛВАНЕ,А


А Н У Л И Р А Н Е


НА НЕПРАВИЛНО ИЗДАДЕНАТА ПРИСЪДА.


НЯМА ОБЩЕСТВО БЕЗ НАРУШИТЕЛИ И ПРЕСТЪПНИЦИ И НАШЕТО НЕПРАВИ

ИЗКЛЮЧЕНИЕ,НО ЗАЩО


ДА НЕМОЖЕМ ДА СЕ ЗАЩИТАВАМЕ И САМИ ОТ НАБЕЗИТЕ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ

ПРИ ТОВА--Р Е Ц И Д И В И С Т И !?...
цитирай
14. orlinpetkov - абе не знам дали съм за или против, ...
14.09.2012 17:30
абе не знам дали съм за или против, ама знам че тоя си е проклел семката за това че е натиснал спусъка. сега е момента да каже: и днес да беше ще му тегля куршума на шибаното копеле, или пък, иде ми да си отрежа пръста който отне човешки живот. за сега виждам само че иска да получи оправдание в очите на околните ама самият той не вярва в подобно нещо.
иначе смятам че правилният въпрос не е дали е виновен или не, а защо на обикновеният човек му се налага да се хваща за оръжието? кой не си е на мястото за да се случи подобно нещо. а в даденият случай от 100 км си личи че се е правел на такъв какъвто не е - на шериф и е раздавал правосъдие от първо лице ед число. лошото е че няма ли държава която да създава нетърпимост към произвола такива неща ще се случват и тогава да ги питам съдиите как точно ще вземат решение. в дадения случай май опиц има основание да съди самият съд за това решение.
цитирай
15. анонимен - Христо
14.09.2012 17:56
Свобода за човека! На целия български народ му писна от битовата престъпност, само това е начина да се справиш с такива отрепки .
цитирай
16. yotovava - Четири пъти нашият апартамент е тарашен. Вероятно от "дечица" наркомани.
14.09.2012 19:09
В интерес на истината вкъщи няма пари - но хамалогията, която ме чакаше - да изпера отново дрехите, съборени на земята, да подреждам шкафчета и прочее - вярвайте ми, черно ми беше.
цитирай
17. анонимен - И в Тексас
14.09.2012 19:16
Нося оръжие от 16 години. напълно съм за правото на всеки гражданин на законна самоотбрана. НО никаде по света няма да бъдеш оправдан ако застреляш човек извън жилището си, в гръб, при това с незаконен пистолет. Често се споменава за Тексас- ами там Опиц вече щеше да лежи -при това не по-малко от 15 години.
цитирай
18. анонимен - Защо убийците в нета са с диагнозата ти? Същото е... мръсницо!
14.09.2012 19:23
yotovava написа:
а тук се налага ефективна?
Има ли някой ми отговори на този въпрос?

цитирай
19. анонимен - Към 9 - Разумявате ли какво може да сторите на хората около Ви - Иванов
14.09.2012 19:50
Господине или госпожо военен, вие разумявате ли какво говорите, като казвате, че по време на война няма да стреляте срещу бягащия ви враг-войник. Ами ако този бягащ вражески войник намери укритие и оттам започне да стреля срещу Вашите другари. Това означава, че не сте дорасъл за Български войник, че страшно е за майка България, защото с това си действие предавате хората, които очакват да ги опазите. Като войник, през 1958 год., един взводен - току що произведен лейтенант, изостави целия взвод и избяга с топографския камион на дивизията, оставяйки 4 отделения с командирите и разчетите . За това деяние бе наказан с последно предупреждение. Бяхме дислоцирани близо до Турската граница, с намерение да навлезем в Турска територия заради събитията в Иран. Слава Богу, размина се. Но един войник от моето отделение (разчет), заяви в очите на този лейтенант:" Ако се наложи, аз че ще се бия, ще се бия, в това съмнение няма, но преди да тръгна в атака, първо ще те разстрелям, защото ще ме предадеш". Вие господин военен сте също като този лейтенант. Вас трябва първо да Ви застрелят и тогава да се тръгне в атака, защото по Вашето изказване се разбира, че Вашата снизходителност, ще се превърне в предателство към войниците около Вас, защото скрилия се в ново убежище, ще убие някого от Вас". Що се отнася за случая с художника, трябва да бъде освободен от отговорност. Законите трябва да се променят в полза на Българското общество, а не в полза на неговите насилници. Иначе ни чака нов 9 септември, може би по-жесток и унищожителен. А за да сплотим това Българско общество, това не трябва да се допуска.
цитирай
20. анонимен - Няма никакво значение какъв е потърпевшия...
14.09.2012 20:05
Какъв грездей държи някой в къщата му , без позволение!
А че закона е направен тъпо /или нарочно такъв/, е ясно защо!
Никаква вина няма!
И за какво помилване става дума изобщо... Как може да се помилва невиновен!
Мръснишка , хайдушка държава! Гадна държава!
цитирай
21. ka4ak - Ето, за това Ви говоря,но ....!:(((
14.09.2012 20:08
“04.03.2009 13:47 - на вниманието на съдиите
Автор: ka4ak Категория: Политика
Прочетен: 5346

Според нашите изследвания в около57-63%ОТ ВСИЧКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СА ЗАМЕСЕНИ НАРКОТИЦИ!
С голямо учудване чета обвинителен акт:"На обвиняемият....................е назначена съдебно психиатрична експертиза от която е видно,че същият не боледува от психична болест,налице е наркотична зависмост от опиев тип,по време на извършване на деянието уличения е могъл да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си!"
По голяма извратена компетентност не съм виждал или чувал.Зависимият има една основна цел-да си набави пари,за да си купи наркотик и него не го интесесува нищо друго-той или тя,трябва в този момент и на всяка цена да си достави нужната доза!Няма
забрани или ограничения,Командата е набави или умираш!И той-тя,набавят!Командата
не е вярна,но точно в това се изразява болестта ЗАВИСИМОСТ!Командата не се различава от тази при здравия човек,който е под водата и неистово се бори да излезе и да си поеме въздух!Точно за това,проблема не се разбира и хората се отнасят със зависимите,като с прокажени!Помощта към зависимите е да им помогнем да спрат да взимат дрога,а към здравите,да не допуснем да станат зависими!
За това трябва да има специализирани съдийски състави,които да са запознати с проблема!Когато се установи зависимост,да се издава тежка ефективна присъда,която да може да се заменя,по желание на подсъдимия в настаняване в места тип комуни,осигурени от държавата, в които да се освободят от зависимоста си с труд и без медикаменти,примерно за 2 години.Ефективната присъда седи в сила 10г.След като през тези десет години няма рецидиви,се заличава от досието на подсъдимия!Това е помощ!А хора като Митьо Очите,косвено убил поне 10000души и разбил съдбите на десет пъти повече,да се претират като масови убийци!
Не може жертвите да ги принасяме в жертва,за да отчитате че си вършите работата!”

цитирай
22. анонимен - 666! СУПЕР...
14.09.2012 20:08
....А БЕШЕ ФАНАЛ КАЛАШНИКО МУ ИЗПРАСКА ЦЕЛ ПУЛНИТЕЛ И ДА ИГРА ОРО ОТГОРЕ ПОСЛЕ...!
цитирай
23. drakulla - http://www.peticiq.com/opic_justice
14.09.2012 20:08
http://www.peticiq.com/opic_justice
цитирай
24. анонимен - На булгаристанеца му дай гръмки, ...
14.09.2012 20:25
На булгаристанеца му дай гръмки, патосни слова. Двама човека са изказали тук нормално мнение, и веденага се намериха пак озверели скотове да ги разстрелват, дамгосват и т.н. Какво има да се мисли по случая: застрелян е клекнал човек, на улицата. Убийство си е и това е. Според мен е стряскаща масовата психоза у хората, че искат помилването на един убиец. Ето това е страшното за нас, а не, че някой си военен (чудя се още как никой не се е изказал, че жените затова не трябва да стават военни и т.н. сексистки глупости) нямало да застреля в гръб врага.
цитирай
25. анонимен - Хората, поели офанзива за защита на ...
14.09.2012 21:05
Хората, поели офанзива за защита на Опиц не назовават нещата с истинските им имена, т.е. че обир не е имало, тези двамата не са заловени да крадат, а само да влизат във входа. Значи всеки, който ти се стори съмнителен, вадиш пищов и го гръмваш... Ей така, щото си сърдит, обиден, ядосан за нещо или на някой, или пък си на две водки.. Човешкият живот е ценност, а не материалната вещ, която евентуално биха му задигнали. Убийството е грях, а той е творец на икони! Винаги, когато съм си купувала икона съм се надявала, че е рисувана от вярващ човек, който спазва божийте закони, човек с морал и достойнства. Не ми се иска иконата на която се моля да е създадена от ръка, която преправя газов пистолет в боен, за да стреля с него срещу някой, който бяга. Младежът е бягал, не го е нападнал с отверка. Всякакво друго отмъщение, но не и да застеляш като куче някой, това е отвратително.
цитирай
26. анонимен - Не чух този човек да каже "р...
14.09.2012 21:15
Не чух този човек да каже "разкайвам се" за извършеното.
цитирай
27. анонимен - СПРАВЕДЛИВО ЛИ?!
14.09.2012 21:19
Я да оставите военните на мира, че заради тях не се казвате Ахмед или Тюфекчи, а майките и жените ни не носят фереджета. Тея дето сте били войници сте си изкарали службата просто, а за настоящите е професия. И не ми започвайте с ..."Военните това военните онова...." да не дочакате южните комшии некой ден. Смешници и драскачи със собствено мнение!!
Много ви бива в приказките, щото само в това ни бива нас българите като цяло. Идете в Афганистан и застреляйте афганистанец на улицата, защото го подозирате в кражба. След това направо си сложете въжето, защото няма сила която да ги спре да ви унищожат за това, че сте им отнели правото да го съдят по техните си закони /а те са къде къде по-строги и нехуманни/. Ако ме дразни алармата на комшията какво?!.... да го гръмна докато минава покрай моята кола и да кажа, че е искал да я открадне ли?!
цитирай
28. анонимен - Аз мисля, че трябва да си излежи присъдата
14.09.2012 21:22
Това е саморазправа, а не защита в застрашаваща живота ситуация. Този иконописец, се оказа ловец, а вече и убиец /първата Божия заповед е-не убивай". От интервютата видях един високомерен човек, който по нищо не личи че съжалява, че се разкайва и че си дава сметка, че е отнел човешки живот. Толкова за него. Проблема с циганската престъпност трябва да се реши на държавно ниво, както и да има полицейски патрули по градове, квартали и села- денонощно, които вече да имат правото да стрелят ако се наложи. И третото не по-малко важно- тези съдии, които са го освобождавали 90 пъти също да бъдат подведени под отговорност и съдени
цитирай
29. анонимен - манипулиране с думи като обир, ц...
14.09.2012 21:50
манипулиране с думи като обир, циганин, наркоман, нападнат, отбрана... всеки, който не си е направил труда да прочете за какво става дума, се хваща и оневинява деянието.
цитирай
30. анонимен - Аз мисля, че е невинен. Не може някой ...
14.09.2012 22:11
Аз мисля ,че е невинен. Не може някой да влезе да краде и ти да го питаш с какво си въоръжен, ако каже с отвертка, казваш чакай и отиваш и взимаш отвертка, ако каже нож взимаш нож, ако случайно нямаш нож или отвертка правиш му кафе и излизаш от стаята защото ако случайно падне и се наръга на ножа или отвертката ще те осъдят за предумишлено убийство. Аман от мастити адвокати и продажни съди.Но трябва да пострада някой депутат адвокат или съдия за да се променят нещата. Трябва да има обществен регистър на съдиите с техните дала, колко са осъдителните присъди, колко са оправдателните и мотивите за тях и когато се види че един крадец е осъждан условно 90 пъти за кражби и други престъпления ДА ИМ СЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ НА "НЕЗАВИСИМИТЕ" СЪДИИ С ИМУНИТЕТ.
цитирай
31. анонимен - Защо на всякъде пише, че Опиц про...
14.09.2012 22:34
Защо на всякъде пише, че Опиц прострелва смъртоносно влезлия в дома му крадец? Това е лъжа.
Отнет е един млад човешки живот на улицата, а след убийството му се самоубива и приятелката на момчето (това казва адвоката в интервю с Люба Кулезич http://tv7.bg/news/7004562.html
Защо не го е заловил като е такъв мъжага, а е стрелял по него.
цитирай
32. анонимен - наглостта няма граници
14.09.2012 22:48
Учудвам се,че един убиец има наглостта да обикаля всички медии и да лъже.Явно в България няма правосъдие,което веднага да присъди наказание на явен убиец,а го оставя 5 години без присъда да си въобразява,че е извършил геройство като е застрелял един човек на улицата с преправен газов пистолет.Питам за какво го е преправил ?С мисълта да убива!А ако някой стреля по сина му,че минава по улицата какво ще каже г-н иконописеца?Може момчето да е било наркоман,може да е крало,но точно в този случай не виждам основание някакъв самозабравил се да го убие.И НАЙ-ВАЖНОТО ЗА МЕН ТОЗИ ГОСПОДИН,КОЙТО НАВСЯКЪДЕ РАЗМЯТВАШЕ ИКОНИ НИТО ВЕДНЪЖ НЕ КАЗА РАЗКАЙВАМ СЕ,СЪЖАЛЯВАМ!
цитирай
33. анонимен - закони
15.09.2012 03:46
Ако крадеца знае,че домът ни е наша крепост и проумява последиците от това,да навлезе в чужд имот,значи знае и какви могат да бъдат последствията за него!
защо тогава съдят хората защитили имотите и семействата си!!!!
Не говоря точно за конкретният случай,защото той не е прецедент!
има много такива случаи ,в които съдят собствениците на имотите,в които е влизано с взлом,а не самите престъпници!
цитирай
34. анонимен - Малииииии
15.09.2012 04:05
Аз съм оня дето си носи оръжието от 16 години. За момента тук виждам сбирщина от хипер комплексирани парчета. Дами и господа- носили ли сте някога оръжие в живота си ? Знаете ли какво е неизбежна отбрана и крайна необходимост? Стреляли ли сте по човек? Аз имам ДА и на трите въпроса. Това което виждам от тук е хора нямащи никаква идея що е то стреляне, но пък готови да инкасират човешките права ей така щото ги кефи. Чели ли сте решението на съда? Явно повечето от вас не. осъзнават , че правата са двустранни- НЕ МОЖЕ наказанието за взлом да е смърт. НЕ МОЖЕ да се оправдава човек извършил криминално деяние независимо кой е и какви са мотивите му. Вадя оръжието си и стрелям за около секунда. За вас това е времето докато осъзнавате тази информация. докато я осъзнаете - аз вече съм прибрал инструмента в кобура и пуша цигара. мога да уцеля мишената прав , приклекнал , легнал и прочие. И? човек трябва да е разумен и да осъзнава кога насилието е нещо вредно и кога е нужно. Ако бях на улицата в този момент Опиц нямаше да лежи... всъщност щеше - в гробищата.
цитирай
35. анонимен - T.N.T.
15.09.2012 04:34
ТОВА БИ МОГЛО ДА БЪДЕ ЧЕРВЕН КАПАН ЗА ПРЕЗИДЕНТА...

С%ОЦЕ И ЛУДА МАРА ПУСНАХА СЛЕД 5-6 ЦИФРЕНИ МОЛБИ

ЦВЕТА НА БАНДИТСКОТО СЪСЛОВИЕ И...НИЩО.

НЕКА СЕГА ТОЗИ ПРЕЗИДЕНТ

ПОМИЛВА ИЛИ

НЕПОМИЛВА ОСЪДЕНИЯ И...

ЕЛАТЕ НИ ВИЖТЕ,КАКВО ЗНАЕМ НИЕ ОТ ПОЗИТАНО 20.
цитирай
36. анонимен - юрист
15.09.2012 10:18
вижте, освен неизбежна самоотбрана и крайна необходимост в нашия наказателен закон има и текст за превишаване пределите на неизбежната самоотбрана поради уплаха или смущение. Именно това е текста за опиц след такава случка, но явно съдиите не са включили за каква ситуация става въпрос. Че Опиц е превишил пределите на нейзбежната самоотбрана е ясно, но пък и многобройните кражби в дома му също са фактори, които са го принудили да се подготви сам за защита. АДЕКВАТНОТО и СПРАВЕДЛИВО наказание за него би било условната присъда, но не и ефективен затвор. А за евентуалното поправяне на убития след 92 кражби /а реално е извършил поне 500 / има и такива случай ама са 1 на поне 1000 че и по-рядко. За самоубилата му се приятелка, не разбрах тя наркоманка ли е била и от неговите кражби ли са преживявали или от работа.
цитирай
37. анонимен - в някои щати в Америка, ще са те на...
15.09.2012 10:51
в някои щати в Америка, ще са те направили материал за съдебна медицина, още докато се опиташ да влезеш

влиза някой у вас и какво правиш ? пълниш му торбата защото и той има права звъниш на 112 и докато дойдат ония се е изнесъл ? А ако ти си на 70, а той 30 годишна печка, тръгне да те бие ? и тогава ли има права ? аман от демокрация
цитирай
38. анонимен - Не е правилно да лежи в затвора нито ...
15.09.2012 11:16
Не е правилно да лежи в затвора нито ден, а за кръвнината коментара е излишен. Човекът е свършил работа, която трябва да бъде свършена от държавата и за която плаща данъци! Сега същата тази държава го наказва! Тогава да му върне всички данъци за несвършената си работа!!!!
цитирай
39. анонимен - Поредно доказателство, че държ...
15.09.2012 11:23
Поредно доказателство, че държавата защитава тези, които не спазват законите! Това води твърдо и последователно към всеобщо неспазване на закона, което пък предизвиква саморазправа. Въпросният младеж при трето задържане за кражба е трябвало да бъде игнориран от обществото!
цитирай
40. анонимен - БЕЗУМНИ КОМЕНТАРИ !!!
15.09.2012 11:27
Всичките ви коментари са пълно БЕЗУМИЕ , БЕЗХАБЕРИЕ И БЕЗСИЛИЕ ! :angry:
Ако щете напълнете всички форуми с коментари , нищо няма да постигнете ! Всичките ви коментари нямат грам сила да повлияят на грозното ни ежедневие , скимтите като бити кучета без да смеете дори да се озъбите ! Цитирате непрекъснато как други народи скачат с оръжие в ръка срещу престъпността а вие само мрънкате робската !
Разберете , че докато не скочите на митинги и стачки НИЩИЧКО няма да се промени , защо искате управляващите сами да инициират тези събития ? Докато не скочим срещу безнаказаната циганска престъпност , всичко ще продължи по същия начин . ДОКОГА циганиятя не само че смуче ценни държавни ресурси и граби чужда собственост ПАК безнаказано ! Осъзнайте се , че властта на народа е в гневните митинги , тогава управляващите , без значение от принадлежност , вземат мерки , като правят промени в закона .
О , неразумни и юроде , вземете се в ръце и сами си градете днешното и бъдещето на своите деца , не чакайте на готово да ви се сервира всичко , ИЗВОЮВАЙТЕ САМИ !!!
цитирай
41. анонимен - Кух си точно като военен ! От мен с...
15.09.2012 14:36
анонимен написа:
Кух си точно като военен ! От мен същите пожелания като от №10 !

Наркоман на 25 години, задържан 92 пъти от полицията за кражби, какво дете е това бе, такива даже не са хора, само въпрос на време е било кога ще си хакне фаталната свърхдоза !

Ама на - храбрия ни и честен съд прати в затвора един невинен човек.... А тия дето ограбиха държавата с милиони си се разхождат по екзотичните острови...

Бедна България, като гледам избирателите - напълно си заслужавате управниците ! ! !

цитирай
42. mariniki - Опиц трябва да бъде оневинен незабавно...
15.09.2012 16:07
за да бъде поправена една явна и фрапираща несправедливост...
и да се помисли по закона - при самозащита какво е позволено..
кагато животът ти е застрашен и за неприкосновеността на
частната собственост...
цитирай
43. анонимен - dimitar
15.09.2012 17:19
koy e marin yanchev,tolkova li skapo struva edin narkoman i prestapnik.sigurno e rodnina na nekoy ot pravosadnata sistema.koi deca stavat narkomani-na hora bez moral i obezpecheni finansovo.beden ne moje da si kupi droga,na bednite decata rabotyat,te se boryat ot malki s jivota i znayat cenata na hlyaba.trudat priuchava horata na moral.svoboda za opic-reviziya na vsichki samnitelni dela i na imushtestvoto na vsichki slujiteli v pravosadieto.
цитирай
44. анонимен - до Димитър
15.09.2012 21:16
Димитър,молете се за децата си /ако имате такива/ никога да не попадат в лапите на дилърите на дрога Колкото до това деца на бедни,деца на богати няма такава закономерност Познавам бедни семейства,които едва имат пари за хляб,а децата им по на 20 години не знаят какво е работа и обратно, на богатите, както Вие ги наричате, от 12 годишни работят във фирмите на родителите си и на 20 знаят как да си изкарват хляба А за Опиц , когато е стрелял на УЛИЦАТА по човек
знаял ли е колко присъди има,наркоман ли е ,или крадец, или случаен минувач?!
цитирай
45. анонимен - "4Мариан Янчев, който е за...
16.09.2012 00:53
"4Мариан Янчев, който е задържан 92 пъти от полицияита?"Позор за съдиите!Те трабва да бъдат линчувани!
цитирай
46. анонимен - Наркоразпространението трябва да се пресече
16.09.2012 07:06
Знаете ли защо в Сингапур няма наркодилъри и злоупотреба с дрога. Защото единственото наказание е СМЪРТ. Над 70 процента от населението на Сивгапур е с Китайски корен.Един град успява да оцелее всред морето от Наркоманщина. Една държава като България се гърчи в Наркомански истории, завършващи със смърт. Ако се вземат драконовските мерки на Сингапур срещу наркоразпространителите, тези събития нямаше да станат. Знаете ли на колко родители са разплакани съдбите заради наркобароните у нас? Но не се вземат строги мерки. Затова ще се случват такива неща. Превръщат децата в наркомани още от училищната скамейка, а видите ли, трябва снизхождение срещу наркоразпространителите.
цитирай
47. анонимен - Лелееееееееееее N9, на тебе чавка ...
16.09.2012 07:27
Лелееееееееееее N9, на тебе чавка ти е изпила акъла, затова не ти го побира ума!!!
"Детето" тръгнало по лош път, горките близки... абе ТИ нормална ли си?!? "Детето" най-вероятно първо е започнало с кражбите вкъщи, да не споменаваме, че всъщност това "дете" в най-скоро време просто е щяло да издъхне от дрогата, съсипвайки близките си преди това, та много е вероятно те просто да са си отдъхнали, че и пари ще получат. На никого не го пожелавам, не дай си Боже такова чудо в което и да е семейство, ама всеки бих разбрала ако го гръмне. А че горкия Опиц ще си дълбае мозъка до края на живота е ясно, безскруполните - наркоманчета в случая - тровят живота и тероризират обикновените хора и живи и умрели.
цитирай
48. анонимен - манипулации и лъжи
16.09.2012 11:56
Само как бяха манипулирани хората с лъжи, неморално е това. Този господин, който е осъден, продължава да лъже... и заедно с хората, грижливо подготвили тази кампания в негова защита са смятали, че след като толкова хора го защитят във фб, ще изпроси помилване. Браво на Албена Вулева за достойната позиция, така наруши режисирания спектакъл на Л. Кулезич, Емил Кошлуков и телевизията им!
цитирай
49. анонимен - с лъжи не се постига нищо
16.09.2012 12:03
Как точно момчето го е нападнало като Опиц е прострелял момчето в гърдите непосредствено след скачането му оттам и докато е бил още в приклекнало положение???
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=440808655963006&set=a.405920559451816.88069.117709491606259&type=1&theater
цитирай
50. анонимен - ОПИЦ
16.09.2012 13:27
Nadya Byalkova
ИСТИНАТА ЗА ЙОРДАН ОПИЦ! ТОВА Е ЕДИН ЖЕСТОК И САДИСТИЧЕН "ЧОВЕК", КОЙТО ГОДИНИ НАРЕД Е ИЗБИВАЛ КОТКИТЕ ОКОЛО ТЯХ ЗАЕДНО С НЕГОВИ ПРИЯТЕЛИ. Ето какво пише негова съседка:" Здравейте приятели, тук всички подкрепяме една кауза. Видях че много от вас харесват и подкрепят Йордан Опиц. Аз съм негова съседка и искам да ви кажа че това е човекът разстрелял стотици котки в нашата махала. Той и неговите при
ятели от го
дини се забавляват като залагат капани и после разстрелват котките, хванали се в тях. Този човек е садист. Моля не позволявайте да неговите невинни и безловесни жертви да му помогнат по каквто и да е начин да избегне правосъдието". Ето и част от делата му в тема в дог.бг от преди години още, но този изверг бих казала чистосърдечно продължава и през годините с това си "хоби": http://forum.dog.bg/topic/14356-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B5/page__p__390801__hl__%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B0%20%D0%A7%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B4%D0%B6%D0%B0__fromsearch__1
МОЛЯ, СПОДЕЛЯЙТЕ ПО ГРУПИТЕ, ЗА ДА РАЗБЕРАТ ПОВЕЧЕ ХОРА КОЙ Е ЙОРДАН ОПИЦ И ЗА ДА БЪДЕ СЪДЕН И ЗАРАДИ СТОТИЦИТЕ УБИТИ ОТ НЕГО НЕВИННИ КОТКИ!
цитирай
51. анонимен - Да разгледаме фактите
16.09.2012 14:58
Отначало твърдо застанах зад Йордан Опиц, защото всички сме били потърпивши от кражби и обири. Но след като разгледах фактите си дадох равносметка, че нещата съвсем не са толкова безобидни.Човек не преправя газов пистолет в боен просто така за лично удоволствие., още повече че същия е имал цял арсенал от други действащи оръжия. Очевидно е че той е имал вътрешната нагласа и готовност да го употреби .Да стреляш по бягащ човек няма нищо общо със самозащитата. Не оправдавам нарушителя, но все пак в ситуацията той не е бил пряка заплаха за автора на изстрела.
цитирай
52. анонимен - Да разгледаме фактите
16.09.2012 14:59
Отначало твърдо застанах зад Йордан Опиц, защото всички сме били потърпивши от кражби и обири. Но след като разгледах фактите си дадох равносметка, че нещата съвсем не са толкова безобидни.Човек не преправя газов пистолет в боен просто така за лично удоволствие., още повече че същия е имал цял арсенал от други действащи оръжия. Очевидно е че той е имал вътрешната нагласа и готовност да го употреби .Да стреляш по бягащ човек няма нищо общо със самозащитата. Не оправдавам нарушителя, но все пак в ситуацията той не е бил пряка заплаха за автора на изстрела.
цитирай
53. анонимен - Защо се ЛЪЖЕ така безогледно по всички медии
16.09.2012 18:03
Защо се ЛЪЖЕ така безогледно по всички медии ????????????????
Опиц явно има някакви влиятелни приятели или има пари, забелязвам мощна кампания - само днес беше в ТВ7 и БТВ, а гледам и в вестници също масово се лъже.

В случая :
1/ НЯМА КРАЖБА - нищо не е отраднато
2/ НЯМА РАЗБИВАНЕ НА ЖИЛИЩЕ - Опиц не ме е влизано в апартамента
3/ НЯМА НАПАДЕНИЕ НАД ОПИЦ, камо ли опасност за него
4/ УБИТИЯ Е ПРОСТРЕЛЯН НА УЛИЦАТА ПРЕД БЛОКА НА ОПИЦ
5/ ОПИЦ ИМА НЕЗАКОНЕН ПИСТОЛЕТ
6/ ИМА ЗАДЪРЖАНЕ НА 2 ДУШИ В КИЛЕР НА ВХОДА/предполагали Опиц и комшии, че са крадци/ - ТОВА Е ПРЕСТЪЛЕНИЕ

Не се подвеждайте по тази ПР кампания на този хладнокръвен убиец -ОПИЦ !
Направете си труда да раберете поне нещо за това което коментирате, не приказвайте като недоразбрали баби поред входа
цитирай
54. анонимен - Давате ли си сметка какво подкрепяте?
16.09.2012 18:09
Давате ли си сметка какво подкрепяте?

РАЗСТРЕЛ НА СЪМНИТЕЛНИ НА ПУБЛИЧНО МЯСТО С НЕЗАКОННО ОРЪЖИЕ

От мързел не искате да разберете даже и за какво става дума.

И аз също съм против кражбите - не може ли някой от вас да разстреляме на улицата/и от има някой дето изглежда съмнителен сигурно/ тъй като държавата не си върши работата!
цитирай
55. анонимен - ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ
16.09.2012 19:50
БРАТЯ, С ДЕЙСТВИЯТА СИ НАПРАВЕТЕ ТАКА, ЧЕ
Да се промени закона в полза на съзидателния човек, който да има право на самозащита от зверове и нагли получовеци!
цитирай
56. анонимен - а ти нормална ли си, аз ставам 30 години в 2:30-3:00 ч.за работа, блъскам се в движението цял ден, отговарям за хиляди хора да пристигнат живи и здрави кадето с
17.09.2012 00:04
анонимен написа:
Хора, вие нормални ли сте, бе!? Ума ми не го побира!!! Поставете се на мястото на родителите, изгубили дете в този кървав инцидент! Наричам го инцидент, въпреки, че си е чиста саморазправа. Детето им тръгнало по лош път - станало е наркоман и е обирало МАЗЕТА - и за това е било убито, застреляно в гръб! Промените в НК са направени, за да няма право някой "въоръжен бабаит" да те застреля като куче, ако му удариш шамар, например. Опиц сам признава "Тръгна да бяга и аз го застрелях." В гръб!!!!???? Аз съм военнослужещ и нося оръжие, но дори по време на война не бих убила невъоръжен човек, който БЯГА. Знаете ли какво е да застреляш човек в гръб?! Не, разбира се! Вие само стреляте с гръмки думи. Бог да му е на помощ на Опиц, но не в затвора, а в главата! Защото ако е истински човек, съвестта му ще го "изяде" отвътре. Иначе присъдата е справедлива - 5 години са малко, но като добавим и 5 години по съдилищата прави 10 години от живота пропуснати. А колко ще пропусне убития, а съсипаните му близки?! Помислете за това! ПОМИСЛЕТЕ!!!

цитирай
57. анонимен - 53 Подкрепям те. Мога ли да те цитирам?
17.09.2012 00:59
53 Подкрепям те. Мога ли да те цитирам?
цитирай
58. анонимен - ОПИЦ в панделата и за нарушаване на ЗЗЖ!
17.09.2012 01:00
ИСТИНАТА ЗА ЙОРДАН ОПИЦ! ТОВА Е ЕДИН ЖЕСТОК И САДИСТИЧЕН "ЧОВЕК", КОЙТО ГОДИНИ НАРЕД Е ИЗБИВАЛ КОТКИТЕ ОКОЛО ТЯХ ЗАЕДНО С НЕГОВИ ПРИЯТЕЛИ.
цитирай
59. анонимен - Първата българска държава е съз...
17.09.2012 17:22
Първата българска държава е създадена през 681 година
цитирай
60. анонимен - а тук се налага ефективна? Има ли ...
17.09.2012 17:26
yotovava написа:
а тук се налага ефективна?
Има ли някой ми отговори на този въпрос?

Това се създава нарочно, да има повече престъпления в нашата държава, да се създава хаус, за да могат тези, които са на власт и са във връзка с мафията да крадат на воля, като народа в същото време не се занимава с тях, а се занимава с битови проблеми! Това са кражби, убийства и т.н. Да ето, отговора!
цитирай
61. анонимен - Хора, вие нормални ли сте, бе!? Ума ...
17.09.2012 17:32
анонимен написа:
анонимен написа:
Хора, вие нормални ли сте, бе!? Ума ми не го побира!!! Поставете се на мястото на родителите, изгубили дете в този кървав инцидент! Наричам го инцидент, въпреки, че си е чиста саморазправа. Детето им тръгнало по лош път - станало е наркоман и е обирало МАЗЕТА - и за това е било убито, застреляно в гръб! Промените в НК са направени, за да няма право някой "въоръжен бабаит" да те застреля като куче, ако му удариш шамар, например. Опиц сам признава "Тръгна да бяга и аз го застрелях." В гръб!!!!???? Аз съм военнослужещ и нося оръжие, но дори по време на война не бих убила невъоръжен човек, който БЯГА. Знаете ли какво е да застреляш човек в гръб?! Не, разбира се! Вие само стреляте с гръмки думи. Бог да му е на помощ на Опиц, но не в затвора, а в главата! Защото ако е истински човек, съвестта му ще го "изяде" отвътре. Иначе присъдата е справедлива - 5 години са малко, но като добавим и 5 години по съдилищата прави 10 години от живота пропуснати. А колко ще пропусне убития, а съсипаните му близки?! Помислете за това! ПОМИСЛЕТЕ!!!


Ти явно не си бил обиран и не знаеш колко много боли, и точно как се чувства човек! Така се и чувства в момента г-н Опиц. Държвата е тази, която нищо не прави и то нарочно, за да спре кражби, убийства и много други. За човека, който е бил убит, мога да кажа - съжалявам! Не може нашата държава да съжалява обаче за човек, който е наркоман, който е имал условни присъди. Те са "жалки твари" за обществото и дърпат държавата надолу. Това е поредното доказателство. Обвинявам и родителите, че не са се погрижили когато е било необходимо, за да могат да спрат детето си от "кривия" път. Не са го направили. Е, защо друг човек трябва да плаща за грешките на другите. Аз съм била обирана, и поради тази причина съм на страната на г-н Опиц .- няма държава, няма съдебна власт, заради това България ще е и бедна. Но народа заслужва съдбата си, като търпи това......
цитирай
62. анонимен - Като един от хората, положил усилия ...
18.09.2012 11:47
Като един от хората, положил усилия да се информира по темата, бих искал да коментирам няколко въпроса, свързани с мотивите на СГС, който доколкото знам е бил втора инстанция по делото (мотиви на ВКС така и не намерих):
1. Съдиите приемат, че е нямало как Опиц да знае, че апашите в блока действително са били такива. Аз пък искам да ви попитам, като нормални и примерни граждани - ако отидете посред бял ден в един блок, и на излизане се окаже, че предната врата е заключена... дали няма да се обърнете към някой от живущите и да ги помолите да отключат... или ще тръгнете да излизате през някой прозорец? Според съда, най-приемлив е втория начин.
2. Съдът приема, че убития не е бил въоръжен с отвертка, защото.... никой не е казал по време на разпитите в деня на случката, че е бил с такава. Аз пък искам да попитам съда и вас, и то съвсем обективно и добронамерено - кога Опиц включва отвертката в разказа си, преди или след представяне на вещите на убития в съдебната зала? Ако е преди, то тогава съмненията в неговата версия са неоснователни - нямало е как да знае Опиц, че убитият е бил в притежание на отвертка... освен ако не я е държал в ръката си в момента, в който е бил прострелян.
3. Според съда, очевидно не можело да става въпрос за намерение за атака от страна на убития, тъй като последният бил приклекнал, когато е бил прострелян... и освен това, Опиц бил по-едър. Искам да попитам съда и вас две неща - за колко време се изминават ДВА МЕТРА (каквото е било горе-долу разстоянието между двамата) при положение на нисък старт от една страна, а от друга - дали въобще са отчели какви шансове би имал един 55-годишен, полусляп и с проблеми с гръбнака в ръкопашна схватка с един средностатистичен младеж на 26 години?
4. Как, според вас, се извършва едно УМИШЛЕНО УБИЙСТВО по най-ефективен начин? а) с газов пистолет, без втулка и зареден с патрон със сачма, б) газов пистолет без втулка и патрон с КУРШУМ, в) боен пистолет с патрон с КУРШУМ????
цитирай
63. анонимен - Българското кривосъдие и в случая "Опиц"
21.09.2012 16:52
ОСЪЖДАНЕТО на ХУДОЖНИКЪТ ЙОРДАН ОПИЦ- ЗАСТРЕЛЯЛ КРАДЕЦ в ДОМА СИ е ПОРЕДНАТА СЪДЕБНА ГРЕШКА на РОДНОТО КРИВОСЪДИЕ !!!
Българското кривосъдие, осъдило художника е нарушило принципът, когато по-„низш” нормативен документ противоречи на по-„висш”такъв - е да се зачита по-висшия.В случаят при противоречие наказателния кодекс(НК)и конституция(КРБ) – се зачита конституцията, и международните нормативен документи, ратифицирани от РБ, по който тя е страна!!!Този принцип ясно и категорично е регламентиран в Конституцията на Република България(КРБ):
-Чл.5(1) „Конституцията е върховен закон и ДРУГИТЕ ЗАКОНИ НЕ МОГАТ ДА И ПРОТИВОРЕЧАТ”;
-Чл.5(4) „Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за РБ са част от вътрешното право на страната.ТЕ ИМАТ ПРЕДИМСТВО ПРЕД ТЕЗИ НОРМИ НА ВЪТРЕШНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, КОИТО ИМ ПРОТИВОРЕЧАТ”.
Правната регламентация на неизбежната отбрана (НО) се съдържа в НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС(НК )чл.12; който е ПО-НИЗШ нормативен документ И Е В ПРОТИВОРЕЧИЕ с текстове както от КРБ, така и от международни правни нормативни документи, ратифицирани от РБ, по които тя е страна, при това най-силните:
1.КОНСТИТУЦИЯ НА РБ:
-Чл.17,(3) „Частната собственост е НЕПРИКОСНОВЕНА”,
-Чл.33,(1) „Жилището е неприкосновено.Без съгласието на обитателя му никой не може да влиза, или остава в него...”
ЕВРОПЕЙСКАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ОСНОВНИТЕ СВОБОДИ”:
Част Първа, „Права и свободи”, чл. 8, 1.”Всеки има право на на зачитане неговия личен и семеен живот, на НЕГОВОТО ЖИЛИЩЕ...” и чл.2:”Лишаването от живот НЕ СЕ РАЗГЛЕЖДА КАТО ПРОТИВОЛЕЧАЩО НА РАЗПОРЕДБИТЕ, когато то е резултат от употребена сила, призната за абсолютно необходима-а) при защита на което и да е лице от незаконно насилие”!
и документа на света – „МЕЖДУНАРОДНАТА ХАРТА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА”:
Чл.12.”Никой човек не може да бъде подлаган на произволна намеса в личния му живот, семейството, ЖИЛИЩЕТО....”
Поредното Влизане с цел кражба в жилището на художника от наркомана е нарушение на горецитираните, далеч по-висши, а с това и по-властни правни нормативни документи от по-низшия български НК, но итой е нарушен от осъдилите иконописеца: НК-чл.12, (4) (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., предишна ал. 3, бр. 62 от 1997 г.) „ДЕЕЦЪТ НЕ СЕ НАКАЗВА, КОГАТО ИЗВЪРШИ ДЕЯНИЕТО ПРИ ПРЕВИШАВАНЕ ПРЕДЕЛИТЕ НА НЕИЗБЕЖНАТА ОТБРАНА, АКО ТОВА СЕ ДЪЛЖИ НА УПЛАХА ИЛИ СМУЩЕНИЕ” - дори в НК, по който е съден художника пише, че не се наказва когато се е уплашил, или даже смутил, но БЪЛГАРСКИТЕ СЪДИИ, ОСЪДИЛИ ХУДОЖНИКА СА СЛЕПИ ЗА ТОВА!!! КОЙ НЯМА ДА СЕ УПЛАШИ, ИЛИ СМУТИ ОТ ПОРЕДНИТЕ КРАДЦИ, НАХЛУЛИ ПРЕЗ НОЩТА В ЖИЛИЩЕТО МУ!
ДВОЕН СТАНДАРТ ОТ РОДНОТО КРИВОСЪДИЕ е и ОСЪЖДАНЕТО на ХУДОЖНИКА и ОПРАВДАВАНЕТО НА БИЗНЕСМЕНА ЗА ЕДНО И СЪЩО ДЕЯНИЕ, ДОРИ СЛЕД КАТО ЗАЩИТАТА НА ЖИЛИЩЕТО Е ПО-НАЛОЖИТЕЛНА ОТ ЗАЩИТАТА НА МПС?!!!!!
Бизнесменът Еди Минасян оправдан за убийство на автокрадец
Шефът на фирма "Интерфорум Ко" Еди Минасян бе поставен в аналогична ситуация на тази с Йордан Опиц. На 27 октомври 1997 г. вечерта той застреля автокрадеца Явор Илиев, който се опитал да отмъкне мерцедеса му. На 24 октомври 2000 г. той бе оправдан изцяло за убийството на Явор. Съдът намери, че е действал при неизбежна отбрана, при условие на извършване на престъпление срещу него и неговата собственост.
И няколко въпроса към всички:
- кой може да твърди, че с него няма да се случи същото?
-кое е по-опасно-престъпниците , могли да вземат вещи за няколко хиляди лева, или „право”съдието, което осъжда невинен човек на няколко години затвор?!!!
-ако „право”съдието е по-опасно, както в случая от престъпниците в една държава, то що за държава е това?!!!
Въпреки, че съм силно вярващ в Господа пожелавам на всички, участвали в осъждането на художника и подкрепящите присъдата му да ги сполети същото!!!
СТОИМЕН СТОИМЕНОВ, Бургас, 14.09.2012г.
цитирай
64. plushok - Благодаря ...
21.09.2012 19:27
Благодаря на Анонимен №62 и Анонимен №63 /Стоимен Стоименов от Бургас/, че дебатите добиха смислен вид. Поне се излагат становища и мотиви, които те са си направили труда да прочетат /надявам на това/. Да ги дадат наготово на тези, които на са запознати с точните закони и алинеи.
През тези дни в общественото пространство се чуха много реплики, които са различни от първоначалния човешки импулс да се защити човек, които се защитава.
1. Но дали Опиц се е защитавал? Защита се налага от пряко нападение, а такова де факто не е имало.
2. С каква цел г-н Опиц преправя газов пистолет в боен?
3. Истина ли е, че г-н Опиц се е забавлявал да стреля по бездомни улични животни и да ловува дивеч?
4. След като е опитен ловец защо г-н Опиц не е стрелял примерно в крака, за да нарани и задържи - не да убие престъпника?
5. Защо българското законодателство решава казуси на престъпления завършили със смърт по толкова не само различен, а направо противоречив начин? /Примери много .... най-добилия лоша слава Ставински ...../
6. Защо родителите на младежа-наркоман са позволили детето им да стане наркоман, крадец и престъпник с толкова много нарушения, а не са упражнили родителските си права по-рано, примерно още след първото му престъпление?
........
Много нашумя този въпрос. Повечето искат оправдателна присъда. Някои - не. Но дали ние трябва да определяме нормите на работа на съда или той трябва сам да си определя нормите на работа? И каква тогава е ролята на народа/избирателите?
Защото ако имаше бързи и адекватни присъди по подобни "дребни" престъпления като кражба с взлом на кола или жилище, наркомания, проституция, укриване на ДДС, търговия с храни с изтекъл срок на годност, лекарски грешки, пътни произшествия и още много подобни - нарушителите/престъпниците щяха да се страхуват, щяха да се позамислят дали да прекрачат линията на закона.
Всеки потърпевш ще реагира на подобен случай по различен начин, или - не. Да чака съдът да реши или да реши вместо съда?

цитирай
65. mitjo - Супер много мразя накакви лъжливи ...
23.09.2012 00:13
Супер много мразя накакви лъжливи „многознайковци” да преповтарят тезата на „правосъдието” и да тъпчат истината, внушавайки смрадливи измислици наляво и надясно.
Да се твърди, че е факт, че Опиц е убил човек е лъжа точно толкова колкото и да се твърди, че не е разбрал, че момченцата са крадци, каквито (колко интересно!) наистина се оказва че са. Доказано с факти е, че Опиц има точна преценка в случая. До невежите, изписали лъжите и непосрамили се да се гаврят с човек, който освен, че е в напределна възраст и разклатено здраве, в момента е в затвора и не се знае чия вина изкупва, ето няколко факта, които дебелокожието им не е могло да възприеме и не вярвам ,че и сега ще смогнат да се напънат дотам – дебелокожите и плиткоумните не обичат да се объркват с факти, които не са изфабрикувани:
1. „Не може от 9 милиметра дуло да излезе 4 милиметра съчма. Да пробие яке, сърце, черен дроб, черва и да спре в хълбока.”
2. Как след такъв фатален изстрел убитият е пробягал разстоянието от пресечката на „Панайот Волов” и „Чаталджа” чак до кръстовището на „Дондуков” и „Васил Левски”. Адски ми е любопитно как и една крачка се прави с такива поражения. Отделно как се живее в това състояние повече от час и половина без лекарска намеса: „В 16.30 ч. стана белята пред нас, а той е паднал в 17.45 ч. пред сладкарницата на „Дондуков”, на 300 метра от входа на кооперацията ни?! Къде е бил 1 час и 15 минути!? Прострелян в сърцето?!... Проверих в „Пирогов”. Не се знае къде и в колко часа е починал простреляният?! В линейката ли, в „Пирогов” ли!?”
3. Входът е обиран 40 пъти. И тези двамата не влизат там за пръв път.
4. Крадецът Мариян Янчев – 92 пъти е задържан от МВР. Семейството е разведено от 1994 г. Бащата е съден за хулиганство, а майката не посетила сина си, докато лежал 3 г. в пандиза.
5. Опиц не е стрелял в гръб. И го е направил едва след като е бил нападнат – точно при самозащита. Преди да го нападне наркоманът е скочил отгоре му и после не е побягнал, а е атакувал.
6. Опиц никога не е бил ченге, а експерт по изкуствата към МВР.
7. „Има увреден слух, не вижда с дясното око, страда от псориазис и проблеми с гръбнака.” Осъдили са го на 5 години и 300 000 лв, но в медиите се тиражира сума от 80 000. Самият факт, че е осъден в държава, в която няма правосъдие, означава, че е невинен. Мислете си каквото искате, но за мен това е повече от показателно.

http://www.facebook.com/events/500583166637822/

„Опиц е осъден от Елена Авдева от ВКС, бивш председател на окръжния съд в Благоевград, а понастоящем член на ВКС и председател на съда, взел окончателното решение за осъждането на Данчо Опиц, не е случаен човек! Тя е един от членовете на съда, дал условна присъда и освободил Максим Ставийски. Също така е член на съдебният състав, оправдал прословутите братя Маргини. Член на съда, оправдал депутатката Юлия Берберян за укриване на данъци. Тази година бе сред съдиите, намалили присъдата на Цар Киро. Съпругът на г-жа Авдева се казва Иван Николов, шеф на фирма "Благоустройствени строежи" в Благоевград, който през 2008 г. е задържан за 24 часа, заради смъртта на 3 (трима) работници, загинали под срутил се необезопасен изкоп на фирмата. Следващата година е бил оправдан и дори му е била отменена символичната глоба от 250 (двеста и петдесет) лева, наложена заради смъртта на 3 (трима) души! Съдия Авдева през миналата година (т.е. 2007) се е сдобила с жилище в столицата от 110 квадрата срещу 126 хиляди лв. За убийството на Ангел от Катуница, е предвидено обезщетение от 2000 лв. А за смъртта на един боклук в случая с Опиц - 300 000 лв.”
http://rodopi24.blogspot.com/2011/06/blog-post_19.html
„Уважаеми съдии Савка Стоянова, Елена Авдева и Биляна Чочева. Пише ви Стайко Делчев Иванов - човекът, в когото убихте всичко човешко.”
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plushok
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 467324
Постинги: 82
Коментари: 603
Гласове: 1198
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930