Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2012 17:11 - 10 от природните забележителности на България.
Автор: plushok Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 12348 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 26.01.2012 17:13


Избрах само 10 от множеството природни забележителности в България, като преднамерено се спрях основно на пещери и скали - моя голяма слабост.
Сложих и малко вода, един прекрасен водопад. Единението на скалата с водата е величествено.

1
. Връх Вихрен в Пирин планина, се намира в Югозападна България, и е част от Рило-Родопския масив. Висок 2914 м., той се нарежда на второ място по височина в страната и на трето на Балканския полуостров. Разположен е между реките Струма и Места. В района, в който се намира върха са разположени голяма част от езерата, образувани в планината. Единственно тук от цялата територия на страната вирее цветето еделвайс. Достъпен е откъм долината на Бъндерица. До 1942 г. върхът се нарича Елтепе.

image
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

2. Мелнишките пирамиди са разположени в югозападните склонове на Пирин планина. Представляват красиви пясъчни образувания, които се извисяват величествено над  град Мелник. На височина достигат до 100 м.. С течение на времето, в резултат на посъвместното ерозионно действие на вятъра и водата са се обарували различни причудливи форми – гъби, минарета, мечове, “египетски” пирамиди, конуси, игли и др. Едни от най–впечатляващите природни скулптури са тези с формата на скални гъби.

image

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 













3
. Побитите камъни. Това е един от уникалните природни феномени, както в България, така и в света. Местността се намира край варненските черноморски езера. Разполагат се на площ от 70 кв.км. Височината им варира от 5 до 7 м. и с дебелина от 0,3 до 3 м. Колоните са кухи, без твърда основа и са силно ерозирали. Формата им наподобява цилиндър.
Според учените са се образувани преди 50 млн. год., когато Югоизточна Европа е била дъно на море вследствие подводна вулканична дейност, съпроводена с отделянето на метанов газ. Газови мехури излизали от морското дъно, повличайки разтопената лава, която моментално се охлаждала и втвърдявала при контакта със студената вода.

image
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

4. Пещерата "Магурата" се намира в северозападна България, на 17 км. от гр. Белоградчик. Издълбана е във варовиковата Рабишка могила (461 м. надморска височина). Една от най-големите пещери в страната с обща дължина на откритите досега галерии около 2500 м. Състои се от главна галерия и три странични разклонения. В една от залите са разкрити праисторически рисунки, издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано. Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, богато разнообразие на животни, звезди, оръдия на труда, растения. Рисунките датират от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха.

image
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

5. Пещерата "Леденика" се намира в Стара планина. Входът й е разположен в най-ниската част на Леденишкия увал при надморска височина 830м.
Тук могат да се наблюдават Крокодилът, Главата на великана, Соколът, дядо Кледа и много др. Преминава през “Малката” и “Голямата пропасти”, през коридора “Завеските”, за да се стигне до “Бялата зала”, където се извисяват Свекървенският език, Жената на великана, Слонът, Къпещата се девойка. Най-високата точка се нарича “Седмото небе”.

image
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

6. Пещерата "Бачо Киро" е една от най-посещаваните пещери в България. Разположена  в отвесна варовикова скала, висока 25 м. на 335 м. надморска височина. Пещерата представлява сложен четири-етажен лабиринт от пещерни галерии и разклонения около 3600 м. В нея са открити оръдия на труда и следи от човешко присъствие, които датират от средния и късния Палеолит.
В нея се надблюдава голямо разнообразие от варовикови образувания, изваяни от времето и водата - Медузите, Мечата пързалка, Катедралата, Водопадът, Дъждовната зала, Концертната зала, Тронната зала. Най-добре проучена от археолозите е първата зала на пещерата Бачо Киро.

image
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

7. Белоградчишките скали са уникални скални образувания, разположени в западния Предбалкан и обхващат район, дълъг 30 км. и широк 15 км. Този възхитителен природен феномен е изваян от стичащата се дъждовна вода и ветровете в продължение на 200 милиона години, превръщайки безформения камък в скулптури наподобяващи митични същества, човешки силуети, животни и птици.

image
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

8. "Райското пръскало" е водопад  разположен в полите на величествената Стара планина непосредствено под могъщия връх Ботев, в природния резерват Дженджема. Той е известен още и като Калоферското пръскало. Намиращ се сред красотата и живописността на природата, заобиколен от завладяващи гледки и спиращи дъха пейзажи, стръмни била и огромни пропасти, гъсти и вековни гори, В България Райското пръскало се слави като най-високият водопад.  Неговите бистри и ледено студени води се спускат със страшна сила от близо 125 м. височина и образуват истинска насладата за сетивата. Също така от водопада води началото си малък приток на Бяла река.
image
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

9. Пещерата "Съевата дупка" се намира в Северна България, близо до село Брестница, на 25 км. от гр. Тетевен. Разположена е на 520 м. надморска височина и е дълга 400 м. Пещерата е разделена на пет зали, имената на някои от които са: Купена - по средата на залата се издига огромен сталактон, който наподобява на купа сено, от където идва и името; Срутището - тази зала е образувана по време на земетресение. Обсипана е със скални късове, някои от които са с височина 3,2 м. Следват залите Харман и Космос.

image –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

10. Пещерата "Дяволското гърло"  се намира в най-южните части на Централни Родопи и представлява един от феномените на Триградското ждрело. По изкопан тунел (150 м.) се стига до впечатляваща с размерите си зала, от която по виеща се стълба се стига до естествения вход на пещерата. В пещерата може да се видят множество подземни водопади, включително и вторият по-големина в света  (42 м.). Легендата говори, че именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес.
Тя е известна и с обитателите си – най-големата колония от дългокрили прилепи която зимува в Балканкия регион.

image


И тъй като броят на природните забележителности в  нашата  държава не се изчерпва само с десет обекта, по нататък ще се спра и на други. Ще се опитам да синтезирам най-значимите от тях.
Обръщам ви внимание на  №7,  които дори бяха в световната раг листа.





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. plushok - Извинения
26.01.2012 17:14
Опитах се да редактирам № 2, но нещо не успявам.
За което се извинявам.
цитирай
2. yotovava - Споко,
26.01.2012 17:18
като кликна, се отваря в отделен прозорец.

Валя :)))))))))))
цитирай
3. plushok - Благодаря Вале!
26.01.2012 17:22
yotovava написа:
като кликна, се отваря в отделен прозорец.

Валя :)))))))))))

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plushok
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 465789
Постинги: 82
Коментари: 603
Гласове: 1198
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031