Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2011 12:13 - БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ Е ПО-СТАРА ОТ ГРЪЦКАТА!
Автор: plushok Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3721 Коментари: 13 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
БЪЛГАРИЯ е „ИЗГУБЕНИЯТ СВЯТ на СТАРА ЕВРОПА“.

Две хиляди години преди появата на боговете на Олимп, преди Атина, Спарта и Троя да бъдат построени, преди раждането на Омир, Сократ и Аристотел в земите на днешна България, Румъния и Молдова, около делтата на р. Дунав се е зародила културата на съвременна Европа.
Tова стана ясно миналия месец, когато в сградата на Института за изучаване на историята на древния свят, към Университета на Ню Йорк, бе открита археологическата изложба „Изгубеният свят на стара Европа“.

Той е процъфтявал в Дунавската равнина от 5000 до 3500 г. преди христа.

Освен антични скулптури, тотеми, керамика и предмети от бита, открити в земите около Дунав, изложбата представи част от най-старото златно съкровище в света, намерено във Варненския некропол.

Изложбата е посветена на изгубения свят на стара Европа! 

Чрез тази изложба се прави опит да се запълни една празнота в изучаването на историята на древния свят, където след древна Месопотамия се преминаваше веднага към изучаването на древна Гърция и се пропускаше да се спомене за цивилизацията на стара Европа.

А тя е процъфтявала по земите на река Дунав хилядолетия преди древногръцката цивилизация. 

Досега се смяташе, че в древна Гърция се е зародила европейската цивилизация.

С изложбата, която е представена в Ню Йорк, се прави опит да се докаже нещо ново и доста интересно – че това се е случило на територията на днешна България и Румъния.

Все още не е ясно какви ще бъдат реакциите на специалистите!

Организаторите се надяват, че ще успеят да докажат по научен път твърденията си.

Интересен е фактът, че след като завърши представянето на изложбата в Ню Йорк, тя ще бъде показана отново….. в Атина.

Там организаторите на изложбата възнамеряват да питат гърците: „Къде бяхте, та се забавихте толкова дълго време?“. Няколко хилядолетия!

Цикладската цивилизация, възникнала на Цикладските острови в Егейско море е завършила първия етап от развитието си преди 3000 г.

А по това време на север, край Дунав, вече е съществувала тази древна цивилизация.

Едни от най-интересните предмети в изложбата, това е най-старото златно съкровище в света, намерено в България – във Варненският халколитен некропол. 

За да се подготви нюйоркската изложба, трябвало е да се водят преговори с няколко различни държави.

От българска страна, всички хора, с които организаторите са работили са  оказали безценна помощ.

„Много сме благодарни на служителите от Националния исторически музей в България, на тяхната щедрост и съпричастност към идеята по организирането на изложбата”.

Жената, заела се да докаже на света, че не в земите на антична Гърция е покълнала европейската цивилизация, а на територията на съвременна България, е ШЕЛБИ УАЙТ – член на борда на директорите на музей „Метрополитън“ и на управителния съвет на фондацията „Леон Леви“.

Г-жа УАЙТ се занимава и с изследователска работа. Покойният й съпруг Леон Леви е един от най-успешните инвеститори в историята на Уолстрийт.

Сп. „Форбс“ го описва като „инвестиционен гений“, който е дарил огромна част от богатството си за археологически разкопки и изследвания на древния свят.

След смъртта си през 2003 г. Леви оставил състояние от $ 1 млрд.

Вторник, 22 Февруари 2011

Тази статия, която дължим на Симеон Гаспаров от Чикаго, основателно поставя много въпроси:

Ако са прочели, че „ШЕЛБИ УАЙТ е жената, заела се да докаже на света, че не в земите на антична Гърция е покълнала европейската цивилизация, а на територията на съвременна България, като е организирала изложба с български археологически находки”, как са се почуствали:

- стачкуващите учени от БАН, не се ли срамуват?

- българските средства за масова информация, които бълват предимно долнопробна култура, чалга, клюки и интриги.

- министерство на културата, защо и те са безучастни и мълчат?

- начело на ЮНЕСКО е Ирина Бокова, тя нали се гордееше, че е българка.

- Президентът Първанов-историк, нали се изтъкваше като”баща на нацията”!

Госпожа УАЙТ поставя голям, фундаментален въпрос, от много голямо значение за самочувствието на БЪЛГАРИНА, което векове наред е било потъпквано и мачкано!

Въпросът, който поставя г-жа УАЙТ е от национално зночение, това не се ли разбира от нашите ДЪРЖАВНИЦИ!

Гърция, след като целия свят рзбра че са „хитра и лъжлива нация”, която живее десетилетия наред с парите на старата и глупава Европа, непрекъснато парадира с”ДРЕВНАТА СИ ЦИВИЛИЗАЦИЯ”, която г-жа УАЙТ оборва.

Гърция печели милиарди от това, че се изтъква като създател на европейската цивилизация.

И тази древна и културна нация нагло лъжеше и хитро крадеше от парите на Европейския съюз – от нашите пари!

Или може би отново се стараем да покажем колко сме добри и”толерантни” към съседите си, а македонците и най-вече гърците ни се подиграват и ни считат втора категория хора!

Няма ли кой да подеме факела, който американката ШЕЛБИ УАЙТ запали.

  От:  http://razuznavane.com/?p=3578



Гласувай:
15



1. andrei - Няма политици и учени в България,които да подемат факела
08.11.2011 12:43
на истината за българската история,понеже са заети да целуват ръката на руските си покровители и разпространяват лъжите и манипулациите на руските историци,за което щедро им се заплаща.Но истината,макар и мъчително излиза на яве.Поклон за госпожа Шелби Уайт!!!
цитирай
2. анонимен - Хубава статия и много вярна,
08.11.2011 12:45
особено за това , че ЮНЕСКО е пълна нула с тоя председател, затова Щатите му биха дузпата на ЮНЕСКО.
цитирай
3. анонимен - bravo
08.11.2011 12:45
na avtora -6 po B.G.
цитирай
4. анонимен - 3- ne sam anonimen-dedo Petko
08.11.2011 12:50
dage ne-6-7 i 10+ na 2 ri
цитирай
5. plushok - Аз също много се впечатлих от статията.
08.11.2011 13:40
Ние май не се грижим за историята и реномето на народа си както някои други?

Знам, че тук има няколко човека, които ще се заинтересуват защото знаят много по въпроса. И ще се радвам да прочета и те какво мислят.
цитирай
6. yotovava - Браво,Ани.
08.11.2011 14:24
Валя
цитирай
7. plushok - :))))))))))
08.11.2011 14:42
yotovava написа:
Валя

цитирай
8. sparotok - сензация
08.11.2011 21:27
Тези данни се знаят много отдавна. Още през 50-те години на 20-ти век проф. Б. Хрозни свърза ранната критска керамика с тази от земите на Тракия. Откритието му остана в сянка, нито на запад, нито на изток някой се зае да го коментира, одобри, или пък направи опит за оборване.

Знае се отдавна и, че създателите на Троя идват от Тракия, но едва преди две години вестниците излязоха с тази сензация.

Поздрави!
цитирай
9. plushok - Сигурна бях, че ти и още няколко хора тук ще знаят за това.
09.11.2011 07:12
sparotok написа:
Тези данни се знаят много отдавна. Още през 50-те години на 20-ти век проф. Б. Хрозни свърза ранната критска керамика с тази от земите на Тракия. Откритието му остана в сянка, нито на запад, нито на изток някой се зае да го коментира, одобри, или пък направи опит за оборване.

Знае се отдавна и, че създателите на Троя идват от Тракия, но едва преди две години вестниците излязоха с тази сензация.

Поздрави!


Благодаря, че надникна! Поздрав!
цитирай
10. letopisec - Плъхче,
09.11.2011 09:13
Глотогенетичните проучвания са само помощен елемент в историческата наука и тяхната опасност е видна в бившото немско арийство, в пан-тюркизма и в пан-славянството... Аз знам, че Влахов през 1984 г. директно обявява крито-микенската-култура за тракийска, но това не се приема от всички световни траколози така директно, въпреки, че Soesberger през 1976, през 1979, през 1980 и през 1983 се удивлява на обилието на тракийски имена в микенските таблички; същото прави и Дуриданов през 1985. Тракийските топоними и хидроними почти не проникват в Гърция. И австриецът Томашек, и Дечев, и Вл. Георгиев са категорични, че тракийски език сега няма, но от него са останали няколко стотин думи. Дори Дечев и Георгиев откриват в тракийския следи от някакъв по-стар език, на основа на съгласните. На север от Дунав тракийците са се именували даки, на юг - одриси и др. И досега е спорно каква е точно връзката между дакския език и южно-тракийския, а да не говорим, че никой сериозен учен не повдига въпроса за връзка между славянския и българския, и тракийския...Молдовският археолог Бруяко през 2005 г. написа язвително: "тракийците са били навсякъде, и сега са, те са самодостатъчни, вездесъщи, неизтребими". Някои търсят следите на траките от Испания до Палестина. Румънците включват в предците си държавата Буребисти, така както наште Одриската. Автохтонните концепции никнат като гъби. Stubings още през 1963 г., написа че имат пръст и хиксосите, и айде Спароток, като попивателна пише и за туйси. Но, спора не се води на територията на тракологията като наука, а се вменява от нашенските блогери, че всичко това е ранната българска история. Тоест, вместо да намерим твърд камък, отиваме на още по-песъчлива почва. С други думи, чешене на езици...А за ранната българска история, какво остана, всуе...Няма я, както и досега...
цитирай
11. plushok - Благодаря за поста letopisec!
09.11.2011 10:33
От гледна точна на палиолитологията развитието на първите поселения по нашите земи се определяше като едва ли не идващи от бившия СССР. Но още тогава упорито се застъпваше мнението, че ние имаме връзка повече със Средиземноморската цивилизация и ранно изкуство, отколкото с руските степи.
Защо това да не е вярно и за по-късната епоха на Траките?
Не съм траколог и за това ме заинтересува статията.
За това и с интерес ви чета.
Поздрав!
цитирай
12. анонимен - do letopiseca
09.11.2011 22:51
interesno e kak nekoi drebni du6ici prodalgavat da se prodavat za galti stotinki,gnus me e ot takiva bokluci kato letopiseca
цитирай
13. plushok - Е, не е хубаво с подобни думи анонимен.
10.11.2011 08:09
анонимен написа:
interesno e kak nekoi drebni du6ici prodalgavat da se prodavat za galti stotinki,gnus me e ot takiva bokluci kato letopiseca


Ще се радвам да прочета нещо и от теб, освен критики към постовете на другите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plushok
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 467102
Постинги: 82
Коментари: 603
Гласове: 1198
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930