Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2011 20:59 - СТАТУЯТА НА ЗЕВС - към Чудесата на Света - 5
Автор: plushok Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4210 Коментари: 2 Гласове:
3



Олимпия (Olympia; на гръцки: Ολυμπία Olympн"a, Olimpia, Olimbia) e едно от най-големите Светилища на Зевс в Древна Гърция.
В Олимпия са се провеждали Олимпийските игри на древността. Намира се в Елида, в северозападната част на Пелопонес, Древна Гърция. Олимпия е разположена в долината между река Алфей (Alfios) и нейния приток Кладеон.
В сърцето на Гърция, на свещената олимпийска земя се намирало четвъртото чудо на света, единственото, създадено от един-единствен човек.


image


Статуята на Зевс Олимпийски, изваяна от прочутия гръцки скулптор Фидий е едно от Седемте чудеса на света. Олимпия била важен религиозен център на Древна Гърция. Именно там Зевс е победил кръвожадния Кронос. През 5в. пр.н.е. гражданите на Олимпия решили да построят храм на Зевс. Той бил 64 метра на дължина и 28 на ширина. Височината на вътрешното помещение била 20 метра. Статуята на Зевс била поставена в дъното на храма. Според изворите е била висока около 12 метра (40-стъпки) и създавала впечатлението, че ако Зевс стане, ще разруши тавана. Била изработена от дърво, което било покрито с нежно-розова слонова кост, а дрехите на Зевс били от златни листи. В дясната си ръка държал златна статуя висока около 5 метра на богинята на победата Нике, а в лявата си - скиптър.

image





image


Това място, чието име и традиция са живи и досега, е било най-свещеното късче земя на древна Елада. Тук никога грък не е изваждал меча си срещу грък, тук никога не се е проливала човешка кръв; откакто Олимпия съществува, само веднъж прекрачил границите й въоръжен човек, и то случайно: за това, че неин гражданин се бил заблудил, Спарта трябвало да заплати огромна глоба.
Олимпия била остров на мира, връзка между всички елински племена, форум на разбирателството между всички гръцки държави, поле на благородно съревнование на най-добрите от добрите състезатели. Тук се състезавали не само спортисти, но и хора на изкуството и учени. Когато през 1500 години олимпийските игри били подновени (последната древна олимпиада била проведена през 393 г., а първата съвременна през 1896 г.), удало се да се възстановят само в спортно отношение, но дори и това било голяма крачка напред по пътя за достигане на целите, които преследвали олимпийските срещи в древността.
Историята на Олимпия и олимпиадите е толкова стара, че всъщност няма начало.
Екехейрията премества историята на Олимпия и на олимпиадите далеч в миналото. Според гръцките историци първият договор за екехейрия бил подписан през последните двадесет и пет години на IX век пр. н. е. между Ифит и спартанският законодател Ликург, и то върху диск, който бил поставен в храма на Хера в Олимпия.
Според друго предание Олимпия била основана, след като аргонавтите се завърнали от похода си за златното руно в Колхида и изпълнили успешно задачата, взели решение да се разпусне групата им. Те се споразумели да намерят най-красивата местност в Елада и да организират там военни игри и народни празненства, като ги посветят на Зевс. Те се обвързали с клетва за вечна дружба, а организирането на игрите поверили на Херакъл. За тези тържествени събори Херакъл избрал място край река Алфей в елидската земя, посветил го на най-великия от боговете и го нарекъл в негова чест Олимпия. После на това място открил конни надбягвания и военни игри. И въпреки че след похода на аргонавтите Херакъл бил доста славен и прочут, олимпийските народни празненства го направили още по-славен. Така той станал най-таченият мъж в Елада.
Според друго предание уж Олимпия била основана от Ямос, който си отворил там оракулско светилище. По достоверност, надеждност и яснота на предсказанията той не отстъпва на пророчествата на Петия от Делфи.

Защо толкова малко знаем за ценните човешки творения обявени за Чудесата на нашия Свят?
Защо са били разрушени? Само времето ли е виновно?
Защо толкова митове и легенди са свързани с тях?
Защо се смята, че те крият неразкрити и до сега тайни?
Защо са вдъхновение за толкова учени, археолози, писатели?
Защо? Защо?

Все още чакаме отговор. Дали пък той не е в нас?

>





Гласувай:
3



1. yotovava - Умишлено се скриват и премълчават
01.07.2011 21:19
истини, защото докоснем ли се до тях, светът няма да е същият...

Поздрави
Валя
цитирай
2. plushok - Вярно!
01.07.2011 21:53
Аз отдавна си мисля за същото.
Какви тайни крият те? И защо ги крият? Кого чакат, за да се разкрият? Или какво?
Поздрав Валя и благодаря, че се спря на поста ми!
Ани.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plushok
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 466347
Постинги: 82
Коментари: 603
Гласове: 1198
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930