Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Домашни любимци Хранителни режими Отслабване Археология
Автор: plushok Категория: Лайфстайл
Прочетен: 467293 Постинги: 82 Коментари: 603
Постинги в блога от 05.09.2011 г.
Има доста становища защо и как започва и възниква, оформя се и се развива човешката реч. Някои са доста противоречиви. Някои се посрещат с умерен интерес, други - с присмех. Всичко ново и непознато винаги е подложено на гонение. Сякаш генно ни е заложено да се борим срещу новото. Законът на тълпата. Ако тълпата го приеме, приема го и отделния индивид и съответно даденото "ново нещо" успява да се наложи.
Предполяга се, че при Хомо Неандерталец голяма част от познанията на предходните поколения са се предавали от майка на дъщеря. Все още сме в матриархата. Много, много рано. Примерно около 300 000 г. пр. н. е. Тогавашния пра-човек е бил по-близо до животинския вид и съответно е взаимствал основните генно предавани умения от поколение на поколение. Това е невероятно устойчив начин за пренос на положителни, генно одобрени фактори, способствали налагането на даден вид и затвърждаването му в природата.
А защо първоначално женският индивид се налага за водач/шаман на групата има по-горен пост за това.
Жените са ловували наравно с мъжете до момента на създаване на потомство. Оставайки да се грижат за това потомство те са успявали временно да запазят водачеството /като главни съветници и решаващ глас при вземане на решения, засягащи цялата група/.
След около още 100 000 х.г.пр.н.е. /тук датите и периодите са съвсем условни/ започва да се налага ролята на мъжкия индивид като ловец и основен източник на храна. Но не единствен. Защото жените и децата същи са взимали участие в прехраната и са давали своя дял в общото съществуване.
Събирачеството - жените са познавали ядливите растения, семена и корени. Много важна добавка към основно месната диета на групата. Децата са събирали дърва и мъх, а възрастните мъже, не можещи вече да участват в ловната група са им помагали, но и са поставили началото на една нова професия. Изработване на оръдията на труда. Първоначално дървото, а в последствие кремъкът са били техните материали. Колко ли време е било необходимо да се стигне до идеята, че обработеното на слаб огън дърво става по-издръжливо. Че заострения кол е по-подходящ от цепеницата. Че кремъкът е по-твърд и с по разностранни приложения от заострения кол.
А как са комуникирали тогава? Основно с жестове, мимики и гласни съчетания /викове/
А защо? Пример: ако аз и ти ловуваме глигани или мечки и зад теб се появи пантера как ще предпочетеш да те уведомя за това. Надали пантерата/врага ще чака да ти обясня на раста или точки е и .... т.н., но един вик с определен нюанс, придружен с определен жест е разбираем за всеки ..... пра-човек .... и дори на съвременния в днешните градове.
Ловът се налага като основна прехрана на групата и от тук започва да изпъква мъжкия индивид като ловец и водач на ловната група. Неговото реноме расте и двата, мъжкия и женския индивид, започват да изравняват позициите си и да взимат общи "решения" допълвайки познанията си.
Хомо Неандерталец изключително добре са познавали растенията, съответно билките. Те са използвани не само за храна, но и за лекарства. И започва изместването на жената-лечител по в периферията и изпъкването ролята на мъжа......
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2309 Коментари: 3 Гласове: 5
Търсене

За този блог
Автор: plushok
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 467293
Постинги: 82
Коментари: 603
Гласове: 1198
Календар
«  Септември, 2011  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930