Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Домашни любимци Хранителни режими Отслабване Археология
Автор: plushok Категория: Лайфстайл
Прочетен: 467126 Постинги: 82 Коментари: 603
Постинги в блога от 27.08.2011 г.

Тъй като съм пред взимането на ново плъхче, дете на Белла, една от представените ви мои домашни плъхчета - реших отново да запозная интересуващите се с още инфо за тези прекрасни животинки.

"Къде може да се видят едновременно стотина големи, добре охранени плъха? Във всяко мазе на голям жилищен блок ­ ще отговорите вие. Не само ­ подобно стълпотворение може да се наблюдава и на ... изложба. В цял свят през последните години се организират десетки изложби на декоративни плъхове, които малко приличат на своите събратя от мазетата ­ те са изрядно чисти, разнообразно оцветени и не проявяват агресия към хората. Тези гризачи имат документи и, както се полага на породисти домашни питомци, истински родословия.

Съвременните декоративни плъхове са потомци на обикновените канални обитатели. Според една версия, техните предци произлизат от китайските кафяви плъхове, внесени в Англия през 1720 г. Англичаните бързо намерили приложение на гостите от Поднебесната империя ­ те били пускани в затворено помещение, където ставали жертва на кучета. Песът, който убивал най-голям брой плъхове за определено време, ставал победител.

Колкото и парадоксално да е, но именно тези жестоки способи за унищожаването им, довели до началото на тяхното целенасочено развъждане. Най-известният по онова време в Англия ловец на плъхове, наричан Черния Джак, станал първият селекционер. Той улавял най-интересните животни ­ едри, здрави, необичайно оцветени ­ и скоро получил няколко вида, различаващи се по окраска ­ черен, сив, албинос.

На 24 октомври 1901 г. в град Айлъсбъри организирали първата изложба на декоративни плъхове, а десетина години по-късно бил създаден и британският "Национален клуб на мишките и плъховете".

Негативното отношение към плъховете е свързано, преди всичко с дивите гризачи, които действително представляват опасност. Но да се прави аналогия между декоративен и див плъх е същото, като да се сравнява пудел с вълк. Предците им като че ли са общи, но сходство практически няма.

Домашните плъхове се привързват силно към своите стопани ­, откликват на името си, дотърчават при първо повикване, обичат да общуват и с удоволствие "пътешестват" в пазвата или върху рамото на стопаните си.
Плъховете могат да се обучават на различни команди и фокуси. Един хулиган, който нападнал самотна девойка през ноща, сериозно пострадал от мъжки сив плъх, който до този момент подремвал в пазвата на своята стопанка.

Съществува много разновидности плъхове. Представител

на името си, дотърчават при първо повикване, обичат да общуват и с удоволствие пътешестват в пазвата или върху рамото на стопанина си. Те охотно ядат супа, каша, зеленчуци, не отказват кисело мляко и сладкиши.

Плъховете може да се обучават на различни команди и фокуси. Перуанските автокрадци например, научили плъховете да плашат дамите зад волана, докато чакат на светофара: гризачите скачали в скута на жените, които с писъци излизали навън, а крадците, естествено, отмъквали изоставената кола. Но опашатите гризачи може да се използват не само за престъпни цели, а и за благородни постъпки. Един хулиган, който нападнал самотна девойка през нощта, сериозно пострадал от мъжки сив плъх, който до този момент подремвал в пазвата на своята стопанка.

Съществуват ммного разновидности плъхчета. Представителите на  различните породи се отличават един от друг по своите физически характеристики, например, структурата на козината. Най-разпространени са плъховете с бял гладък блестящ косъм. При сатеновите плъхове козината е по-дълга и по-мека. Има и къдрави и даже абсолютно плешиви.

Най-новото постижение на селекционерите е породата дъмбо. Тази разновидност, е наречена така в чест на героя от анимационния филм ­ слончето Дъмбо. Животните от тази порода имат необикновени уши: много по-големи, отколкото при обикновените плъхове и разположени по-ниско. Съществуват даже безопашати плъхове.

От голямо значение за популярността на едни или други видове е модата на окраската. Преди десетина години например, било модно човек да се разхожда с бял плъх на рамото. Сега на върха на плъховия рейтинг се намират животните с окраска "блейз", при които на тъмната муцуна има бял знак с клинообразна форма.

За популярността на очарователните гризачи говори и един факт от последните дни: само за последния уикенд печалбата от прожекциите на новия американски мултфилм "Рататуй", посветен на приключенията на плъха Реми, възлиза на 47,2 милиона долара. "Рататуй" успял да изпревари своя основен конкурент ­ филма "Умирай трудно-4" с Брус Уилис в главната роля. Продължението на киноепопеята за нюйоркския полицай Джон Маклейн събрало 33,1 милиона долара. Очевидно, зрителите са предпочели забавните похождения на очарователното зверче пред изпълнението на застаряващата екшън-звезда."

И така, ако плъхът не предизвиква възторг у вас ­ вероятно вие силно изоставате от нравите на съвременното модно общество.

ТОП 6 на ПРИЧИНИТЕ ДА ИЗБЕРЕМ ПЛЪХ

  1. Хамстерът  често хапе.

  2. Морското свинче  издава дразнещи звуци.

  3. Чинчилата  не понася жегите.

  4. Зайчето  има трудно поносима миризма.

  5. Катеричките  почти не се опитомяват.

  6. Мишката е  "плъх" в миниатюра, но без  интелект.

ДОСТОИНСТВА НА ПЛЪХОВЕТЕ:

­ 1. Много умни и активни домашни животни. Наблюдаването им е много интересно занимание, а понякога действа и успокояващо.

­ 2. Плъхът е прекрасен компаньон.

­ 3. Поддава се на дресировка. Може да изпълнява командите «Седни», «Стой», «Бягай» и т. н.

­ 4. Всеядни са.

­ 5. Плъхът е много чистоплътно домашно животно. Чисти се по-често от котката, която е известна със своята чистоплътност.

 6. Тези гризачи почти не миришат, ако клетката, която обитават, се почиства редовно.

­ 7. Не вдигат шум. Държат се много по-тихо в сравнение с хамстерите.

­ 8. Съществуват безброй цветни вариации на козината им ­ за всеки вкус.

­ 9.  Плъховете напомнят на малки кутрета, които никога няма да пораснат.

­ 10. Никога няма да ви се наложи да ги разхождате навън, когато вали дъжд или сняг.

 Запомнете: Плъховете на са играчка! Вие носите отговорност за тяхното здраве и живот!

Част е copy от: http://www.monitor.bg/article?id=128160


Категория: Лайфстайл
Прочетен: 3199 Коментари: 2 Гласове: 4
Последна промяна: 27.08.2011 15:47
Търсене

За този блог
Автор: plushok
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 467126
Постинги: 82
Коментари: 603
Гласове: 1198
Календар
«  Август, 2011  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031