Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Домашни любимци Хранителни режими Отслабване Археология
Автор: plushok Категория: Лайфстайл
Прочетен: 467085 Постинги: 82 Коментари: 603
Постинги в блога от 15.06.2011 г.
Всеки знае за тях. Те са изключителни произведения на античната култура и стоителен гений. Херодот, впечатлен от Египетските пирамиди, предлага да се направи списък с чудесата на древния свят.
За първи път са описани от Антипатър от Сидон, главен бибилиотекар в Александрийската библиотека.
Ето Чудесата на света, изброени в реда на тяхното създаване.

1. Египетските пирамиди (2575- 2465 пр.н.е.) Това са пирамидите на фараоните Хуфу (Хеопс), Хефрен и Микерин. Намират се в Гиза, Египет.
2. Висящи градини на Вавилон (8-6 век пр.н.е.). Построени са от Навуходоносор. Областта се намира в днешен Ирак.
3. Статуята на Зевс - Олимпийският богат на светкавицате (430 пр.н.е.). Построена от древногръцкия скулптор Фидий.
4. Храмът на Артемида в Ефес (550 пр.н.е.). Построен по заповед на цар Крез. Намира се в днешен Ефес в Турция.
5. Мавзолеят в Халикарнас (353-351 пр.н.е.). Гробница на цар Мавзол - владетеля на Кария. Намира се в Халикарнас в днешна Турция.
6. Родоският колос (292-280 пр.н.е.). Масивна статуя, посветена на бог Хелиос. Намирала се е в залива на о.Родос.
7. Александрийският фар (280 пр.н.е.). Фарът се е намирал в Александрия и е издигнат от Сострат Книдски. Разрушен при земетръс, от който протада и дворецът на Клеопатра в залива.

Да започнем с:

ХЕОПСОВАТА ПИРАМИДА
Хеопс е гръцкото произношение на името Хуфу.

Пирамидата му е единственото древно строително чудо останало до наше време. В нея няма погребан фараон. Предполагаемата дата за нейното завършване се приема 2580 г. пр. н. е., а е стоена за около 20 години. Стените й са ориентирани към четирите посоки, като входът е от северната. Вътре има няколко камери съединени с коридори, и недовършена подземна камера. Първоначално пирамидата е имала височина 146,5 м. и страна на основата 231 м., но днес тя е висока 138,75 м. защото липсва върхът - камъкът бен-бен или пирамидона. Предполага се, че е бил или от злато, или от метеорит. Основата ѝ има дължина 230,4 м. За построяването й са използвани 2,3 милиона каменни блока, всеки от тях със средно тегло от 2,5 тона. При градежа на пирамидата блоковете се съединявали помежду си с помощта на цимент.
Не е строена от роби, а от свободни селяни, дори заможни хора. Като се изключи времето за земеделие, свързано с разливите на р. Нил и работата по нивите, през останалото време са били организирани за строежа на пирамидата.


image

В нея липсва мумия, както и така характерните за погребалните фараонски камери надписи, украси или рисунки. Вътрешното й разположение е много сложно, със заплетена система от проходи, спускащи и издигащи се все под наклон от 26 градуса. Има становище, че изграждането й е започнало отвътре навън. Има обаче още една необичайна особеност на Хеопсовата пирамида, която е уникална в древноегипетската архитектура. Това са четири тесни наклонени шахти (20 х 20 см), по две за всяка камера, които излизат от северната и южната им страна. Изградени са едновременно със строежа на пирамидата (т. е. не са пробити по-късно през каменните блокове), и свидетелстват за използването на много сложни инженерни и нивелационни техники. Когато са били открити, първоначално се смятало, че са вентилационни шахти. Да, но двете от тях - тези, които водят началото си от Камерата на царицата, не достигат до външните стени. А началото им в самата камера е било грижливо замаскирано. Съществуват и три главни камери. Едната от тях е разположена под земната повърхност.
Как е постигнато това невероятно астрономично разположение съобразено със разположенията на съзвездията такива, каквито са били тогава?
Тези изключителни постройки, пред които праисторически паметници като Стоунхендж изглеждат детинска игра, будят страхопочитание векове наред. Размерите им предизвикват удивление, да не говорим за точната им геометрия. Как са построени, си остава загадка - дори днес трудно биха се намерили строители да ги възпроизведат точно въпреки предимствата на съвременната строителна техника. В епохата на Древния Египет не е имало самосвали или кранове, нито стоманени въжета, нито дори метални сечива. Само с помощта на прости макари и полиспасти древните египтяни са издигнали върху пустинята планини от каменни блокове с наистина удивителна точност. По-необяснимо е дори не как са ги построили, а защо? Защо са решили египтяните да строят пирамиди, които, доколкото знаем, преди това не са били строени? Защо са ги издигнали толкова огромни и с такава точност на изпълнението? Защо са ги разпръснали из пустинята, вместо да ги съберат на едно място?

Има предположения, че след като не е била построена с цел да се осигури погребален дом на фараона – възможно е тя да представлява инженерно съоръжение от предходната на нашата цивилизация. Загинала при последния потоп в края на последния ледников период /защото има не само един потоп, както и не само един ледников период/ и е избрала за това първата появила се суша.
Въпроси без отговор измъчват учените. Защо в едно доста начално земеделско общество ще се строи подобно чудо. С каква техника са разполагали? Това е все едно да конструираш ферари и после в продължение на 5 хиляди години да сглобяваш трабанти.
Дали това не е съкровищница на знанията от една предишна цивилизация, машина осигуряваща енергия от Слънцето, загатка пред новите хора, които ще могат да я разгадаят само когато достигнат до определено не само техническо, но и обществено ниво.
..........................

image

Мога да предложа на интересуващите се много добре написана художествена приключенска литература, в която пирамидата на Хуфу е център на сюжета.




Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1520 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 23.06.2011 23:18
Търсене

За този блог
Автор: plushok
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 467085
Постинги: 82
Коментари: 603
Гласове: 1198
Календар
«  Юни, 2011  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930