Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Домашни любимци Хранителни режими Отслабване Археология
Автор: plushok Категория: Лайфстайл
Прочетен: 340882 Постинги: 82 Коментари: 603
Постинги в блога от Декември, 2011 г.
Съвсем  случайно попаднах на това интервю, което ми направи силно впечатление. Може и да сте го видяли вече. Може и да не сте. Затова го предлагам на вниманието ви.

„Българите са неспособни да създадат работеща държава.“ – едно интервю на холандския премиер Марк Рюте
Интервюто е дадено за Българското Национално Радио, коментарите и анализите оставяме на читателите:

“ – Г-н премиер, защо вашата държава упорито се противопоставя на приемането ни в Шенгенското пространство? Не мислите ли, че преигравате с това си ваше решение след като всички останали са готови на компромисен вариант? Дори и Финландия промени позицията си, а вие се дърпате, както бихме казали по български – „като магаре на мост“.

- Оттговорът и преди и сега е един и същ. Вашата държава е пропита от корупция, съдебната ви система не работи, престъпниците се чувстват комфортно и безнаказано, живеят на свобода и дори парадират с престъпния си статус.

- Но ние сме изпълнили техническите критерии, това нищо ли не означава?

- Техническите критерии във вашият случай са без значение, дори и да ги презипълните. Зад всяка техника стоят хора и когато тези хора са готови да престъпят закона в името на собственото си облагодетелстване , качеството на техниката се обезмисля. Това е все едно на най-строгият затвор да сложите за пазачи престъпници, ефекта ще е същият, като при вас – никакъв.

- Добре, но къде виждате причината за това състояние на нещата и как смятате, че то може да се промени? Какъв съвет бихте дали на българското правителство?

- Съмнявам се, че бих могъл да дам какъвто и да е съвет на вашите управници, тъй като те са част от проблема, а не част от решението му. Всички вие, българските граждани, знаете за записите на които се чува как вашият премиер прекратява проверка на митниците, а скоро след като тези записи станаха публично достояние, човекът в чиито интерес бе спряна проверката удобно почина. Такива случайности са рядкост и предизвикват огромно недоверие сред политиците в нашата държава. Освен това, аз обичам да се разхождам инкогнито и докато го правех във вашата столица, поне пет пъти ми бяха предлагани контрабанди цигари съвсем открито, без притеснение. Къде ви е полицията, как се борите с контрабандата? По-скоро ми се струва, че я закриляте и толерирате.

Що се отнася до причината, то тя е в неспособността ви да създадете работеща държава, устойчива държава, правова държава. Всичко това зависи не толкова от политиците, колкото от обществото. То е което търпи, толерира и издига на власт престъпници и продажници. Не е случайно, че по-голямата част от историята си, сте прекарали под робство, явно имате проблем в изграждането на силна и стабилна държава. Историята ви сочи, че вие винаги сте се деляли, независимо , че сте сложили на парламента си девиза „Съединението прави силата“. На фона на случващото се в тази сграда и в държавата ви вобще този девиз стои гротескно.

Вие българите се обединявате само когато има перспектива за келепир. Къде другаде в световен мащаб сте били свидетели комунисти и монархисти да управляват заедно, че на всичкото отгоре и в коалиция с етническа партия, която претендира, че електората и е бил репресиран от същите тези комунисти, истинско безумие, но това се случи в България именно в името на облагата.
Но да оставим политиците и да погледнем обикновеният българин, българското общество което би трябвало да бъде коректив и да реагира остро на всеки опит да бъдат нарушени законите на страната и правата на гражданите, какво прави то, къде е то? Аз го виждам по масите, пред телевизорите, в кафенетата и увеселителните заведения, апатично наблюдаващо какво се случва с държавата в която живее. Направо потресаваща е разликата между вас и съседна Гърция, докато там обществото е особенно активно, да не кажа хиперактивно по отношение защитата на правата и свободите си и по площадите можете да видите десетки хиляди активни граждани отстояващи своята позиция, то тука в България, ако на едно място се съберат 50 човека с дадени искания това се счита за небивал успех.

- Нима ни давате за пример съседна Гърция, докато цяла Европа се тресе заради тяхната политика?

- Давам ви за пример тяхното общество. Думата политик идва от гръцки и означава общественик, човек активно ангажиран с обществените дела, човек имащ позиция и отстояващ я. От гръцки идва и думата идиот, която значи човек интересуващ се само от себе си. В този смисъл докато гръцкото общество е общество от общественици, то българското е общество от идиоти, идиоти до най-високо държавно ниво. Политиците ви са идиоти.
Искам да уточня, че аз не оправдавам гърците за техните действия, порсто ви сравнявам като съседни държави. Да вземем и друго, когато човек влезе в Гърция вижда една добре уредена държава, едни усмихнати, енергични и смели хора. Когато влезе в България, вижда една мизерия и едни болни, бедни и страхливи хора. Вярно е, че Гърция е задлъжняла с милиарди, но тези милиарди, една голяма част от тях, може да се видят къде са отишли, докато в България отпусканите средства от Европейският съюз се заграбват и разпределят под масата между наши и ваши, така че до отделният гражданин не достига и цент. А дори има случаи, когато усвояването на тези пари е блокирано от вътрешнополитически междуособици, както между отделните партии, така и в самите партии. Вие сте способни да провалите даден проект, ако не участвате в него, само и само да не би този до вас да стане малко по-богат. Погледнете колко от средствата отпускани по европейски програми са усвоени, колко са изгубени безвъзвратно и колко има вероятност да изгубите поради некомпетентност, завист и алчност. Вашите политици се държат като пазванти и вместо да улеснят достъпа до европейски средства на гражданите, вместо да им помагат и напътстват в усвояването им, те ги блокират с някакви сложни и неясни процедури, докато междувременно кроят планове как самите те да ги прилапат и разпределят между приятелските си кръгове. Направо трагикомично беше да наблюдавам, как висшият клир на българската православна църква целува ръка на вашият премиер, за отпуснатите милиони на църквата по програмата за развитие на селските райони. Как църквата ще ги развие тези села, като им облагороди гробищата ли? Или парите ще потънат в черните дрехи на избрани духовници? Това е една пародия на фона на скоростното обезлюдяване на селските райони в България, но само това ли е? Ами ставащото с БДЖ? - Добре, какво да направим, как българинът да стане активен гражданин? Може би, чрез културата и образованието?

- Ще бъда прям, Вие нямате шанс, България няма шанс. За каква култура говорим, за какво образование, когато неграмотността сред подрастващото население се увеличава главоломно, когато младежта ви, доколкото я имате се е отдала на алкохол, наркотици и разврат, като това се стимулира и от управниците. Та наскоро и вашият министър на образованието покани чуждестранните студенти да учат в България, като им обясни, че тука може да пият от сутринта, защото все някъде по света било 17 часа? Този човек в Холандия веднага щеше да бъде уволнен и даден под съд. Та той руши държавата, бъдещето й, той няма място в редиците на политиците, той няма правото да се нарича политик и гражданин, той би бил в нашите очи един упадъчен елемент, а вие сте го сложили да отговаря за учащите. По би му отивало да е съдържател на публичен дом, но като се има в предвид и на какво прилича студентския ви град и каква слава му се носи, може би и да си е на мястото.

А културата, за каква култура вобще говорим. Музея на социалистическото изкуство, това ли наричате култура? Къде са ви световно известните писатели, художници и музиканти? Може би имате един двама, но аз говоря за влиянието което вашата култура оказва върху останалата част от Европа, къде е то? Какво влияние оказва вашата култура и нейните представители вътре в самата държава? Кой я подкрепя вашата култура? Как? „Стъклен дом“ ли наричате култура, или турнетата на Пайнер, а може би обирдижийските есемес реалити шоута, които въртите по телевизиите? Как държавата способства на гражданите, на младежта да осъзнае, че има алтернатива на чалготеките, сапунките и реалити форматите. Как ? Като се среща с Лепа Брена? Едва ли?

- Но все пак, не може да отречете, че българите сме носители на една древна култура, че и ние сме дали нещо на света?
- Всъщност мога. Да напоследък дори в Брюксел, вашите политици се напънаха и като нямаше с какво да се похвалят, докараха златни съкровища отпреди хиляди години, опитвайки се да ни омаят като в приказките на Шехерезада. Всъщност тези съкровища, доколкото разбрах са тракийски и нямат нищо общо с българите като етнос, а и не мога да разбера с какво точно и как би трябвало да ми се издигнете в очите, чрез изложба на златни пособия правени преди хиляди години от някой когото не познавате, но сте имали късмета да се заселите там където е живял, а не да речем с нещо направено от българи наши съвременници.

- Ами първият компютър създаден от Джон Атанасов и него ли ще отречете и колко други открития има правени от българи?

- Само че има една подробност, те са правени в чужбина, България, българската държава не е създала условия тези откиртия да бъдат реализирани на нейна почва, именно поради особенностите на българският характер и мислене които по-горе посочих.

- Ами азбуката, Българската азбука?

- И вие почнахте като македонците. Българската азбука ,надали щеше да я има, ако не беше Гърция с нейните книжовни школи. Ще ви кажа честно, вие сте толкова българи, колкото и македонците са македонци. Както древните македонци, така и древните българи отдавна са слезли от колелото на историята. Измислени нации, използващи стари наименования, създадени изкуствено по геополитически причини. Без чужда помощ, държавата ви едва ли би просъществувала дълго, вижте само докъде я докарахте за последните двайсет години – липса на държавност, никаква перспектива, бедност, обезлюдяване, демографска криза. Това за двайсет години самостоятелно независимо управление, след още трийсет ще изчезнете, ако не успеете да се активизирате като общество.

- Това ли бъдеще ни очаква според вас?

- Да, поне на този етап не виждам друго развитие на нещата. Докато търпите корупцията и се възползвате от нея за лично облагодетелстване, докато търпите да ви мачкат, манипулират и унищожават чрез крайна бедност, докато се страхувате, вие сте обречени. Европа няма нужда от престъпници, корумпирани подлизурковци, просяци и страхливци. Вие вече сте в Европа, вашата териотрия е част от обединена Европа, на нас ни е необходима тя не вие. Ние можем и без вас, не че го целим, оцеляването ви като нация зависи от вас, но докато живеете така както го правите в момента, вие не сте добре дошли на наша територия, ще изчакаме да се избиете и да изчезнете от само себе си. Трийсет години не са много време."
Дали ще можем наистина да оцелеем като нация? Каква нация сме след като провокираме такива мисли в мислещите държави, към които се стремим?

Категория: Лайфстайл
Прочетен: 38756 Коментари: 106 Гласове: 9


Някои неща ме озадачават в блога:

1. Имало някаква първа страница, за която всеки мечтае, мечтае да попадне там. Е и? После? Какво се случва? Какво става като се попаде там? Изгъделичкали сте личното си АЗИ и после?

2. Много от хората тук публикуват неща, които другаде няма къде да прочета. Дали ще са копи-пейс от Гугълчо или не – все тая. Ще ми трябват векове, за да попадна точно на това, което е публикувано и ме е заинтересувало. Както и хора, които ми предоставят синтезирана информация, която ако реша АЗ да потърся ще ми отнеме милион години, но ТОЙ/ТЯ ми я предоставят на готово. За което им благодаря!

3. Защо трябва да има АНОНИМНИ?

Абе ЧОВЕЧЕ, ако искаш да кажеш нещо, искаш да изкритикуваш нещо, искаш да „ухапеш” някого, искаш за попиташ нещо – направи го: застани ако не зад името си поне зад никнейма си и изкажи мнение, критика или просто твоята гледна точка.

4. Иска някой да създаде  определена насока на мислите на околните: прочети какво е пи-ем? Научи се да го правиш и тогава .... прави го, ако ти стиска.

5. Борите се за брой мнения или брой положително гласували: и КАКВО ОТ ТОВА? Аз пиша когато ми харесва нещо и правейки го определено не ми пука дали това ще хареса някому или не. Мисля, че съм създала няколко рехави положителни връзки с други блогъри и ДА: ще се съобразявам винаги с тях, но не и с някаква полити на БЛОГАчленуващите. Пък може и това да не направя. Както казва един познат блогър „на моя територия сте” – като не ви оттърва минавайте на отсрещния тротоар.

6. За какво се борите?

Въпросът е към тези, които винаги са напреки. Трупате мнения ли? И като ги натрупате – какво? Започвате да печелите от блога си ли?

7. Това е свободно интернет-пространсто. Тясно ли ви е, та трябва и да се заяждате с други пишешти? Или по точно с пишештите, защото никъде и нищо не съм прочела от определени хора. И като изкритикувате някого по-топло ли ви става?  Нямам лични наблюдения за лошо отношение към мен, но чета за подобно към други. Защо?

8. Съществува някакво съперничество, но не разбирам за какво е. Кой чия паста е изял?  Кой чия чиния е облизал? Оставам с впечатление, че определен брой блогъри бродят из нет пространството, посещават постовете на други блогъри с една единствена цел: да критикуват, за унижат, да ухапят, да се присмеят. Само не разбирам какво им носи това?

Май имаше един подобен пост. Не копирам, а се опитвам да си изясня нещата. Просто така набързо да задам някои въпроси и евентуално да получа някои отговори.


Категория: Лайфстайл
Прочетен: 23845 Коментари: 74 Гласове: 29
Тази статия ми направи впечатление, за това  и е предлагам на вниманието Ви.

Eдин банален, но ужасяващ факт: над входа на всички концлагери в нацистка Германия е стоял надписът „Arbeit macht frei”, тоест „Трудът освобождава”. Едва след като халюцинацията за Третия райх се срива в прахта и изпепелява Европа, хората са успели да разберат отвратителната черна ирония на посланието........
Зловещо е да правим аналогия с нацистите, но тя се набива на очи в момента, в който започнем да говорим за това, което трябва да мине за пенсионна реформа в България. Изобщо злоупотребата с думата „реформа” трябва да влезе в енциклопедията на престъпленията на прехода. През цялото време ни говорят за „важни реформи”, за „свръхналожителни реформи”, за ”спешни реформи”, за „политици-реформатори”, а всъщност винаги имат предвид бедност, безработица, глад, деца без образование, хора без достъп до здравеопазване, пенсионери със 120 лева пенсия. И тези „реформи” никога не свършват. Винаги се появява някой млад икономически нацист, който със странно блеснал поглед започва да повтаря като андроид, че без реформи България ще се самоунищожи, ще потъне на политическото дъно, ще се удави в блатото на историята.....
И ето как се оказахме насред поредната кампания за „радикални реформи”. ГЕРБ изведнъж се разбързаха и въпреки обещанието им за плавен преход към покачването на пенсионната възраст, с парламентарни хватки и политически номерца, чрез промяна в преходни разпоредби на един закон, вдигнаха пенсионната възраст от 2012 година за всички категории труд.
Нямаше как това да не събуди народната ярост. Синдикатите успяха да съберат 20 хиляди души на площад „Народно събрание”, които яростно освиркаха властта и поискаха от нея поне един път да играе по собствените правила, а да не ги мени в движение......
Но трябва да отбележим – идеологическата машина заработи на пълни обороти. Дежурните идиоти, които имат мнение по всеки въпрос, започнаха да леят статия след статия за това колко ще е хубаво за българите да поработят повече, тоест по-дълго да карат на заплата, вместо да стоят с една мизерна пенсия. Няма по-уродливо нещо на тази земя от това да четеш статия на някакъв млад малоумник, който назидателно забърква психоделничен коктейл от народопсихология, клишета, морални поучения и либерална патетика, когато се опитва да обясни нуждата от това всички българи да умират на работните си места, по възможност без да вземат пенсия нито един път в живота си. Чудех се коя от всички статии да избера и да сложа връзка към нея и се спрях на текста на Константин Вълков „Пенсиониране на 60 или на 65 години”. Той успешно се е справил със задачата на кратко място да синтезира всички идиотщини, които властта пусна като идеологически аргументи чрез своите верни пуделчета.
Първо – продължителността на живота се увеличавала. Вероятно в целия свят хората живеят по-дълго, но България е от страните, които вредят на тази статистика. Средната продължителност на живота в страната е 68 години! Причините за това са много – здравеопазването е недостъпно, работните условия са лоши, доходите са мизерни, стресът е непосилен. Това обаче изобщо не прави впечатление на надъханото юпи с технократските клишета. Той настоява рязко възрастта за пенсиониране да скочи на 65 години. Голямата загадка в случая не е неговото предложение, а защо изобщо се колебае да предложи по-висока възраст – например 75. Звучи добре, хубаво число. По логиката, по която хората трябва да се пенсионират на 65, нищо не пречи да се каже и 75 години.
Богатите градски юпита със сигурност ще бъдат в добра форма на 62 или 65 години, а повечето от тях сигурно ще имат трети съпруги, млади моделки, които искат нови дрешки, така че идеята за пенсия няма как да ги блазни. В мига, в който излезеш от идеята, че жълтите павета напълно изчерпват България, картината става съвсем друга. На 60 и няколко години повечето българи са болни и започват да изнемощяват. Причините са в изключително лошия живот, който водят обикновените хора, дори и тези, които от време на време успяват да подадат глава над водата. Има щастливци, които запазват своята форма и енергия, но те са само изключения..........
Заради това е неизбежно хората да протестират. Защото, започвайки работа, те са имали ясен план за своето бъдеще. Днес това бъдеще постоянно се отлага. Изобщо да се пенсионираш в България се оказва мисия невъзможна, нещо като участие в мач, където съдията не иска и не иска да свири края на играта, защото се надява отборът, който му е платил да успее да вкара гол.
А има и друг проблем, за който адептите на лудостта нарочно не говорят. Някой представя ли си какво означава в България да си без работа и да си например на 55 години? Дали някой назначава такива хора? Дали изобщо ги допускат до интервюта? Дали има политика за насърчаване да се наемат такива хора? Докато някой не отговори без лъжи на всеки един от тези въпроси – могат да вземат пенсионната си реформа и да си я натикат там, където слънцето никога не огрява (имам предвид душите им).
Никой не отрича, че пенсионната система се нуждае от модернизиране и развитие. Но това не може да стане от днес за утре. И не може да стане между другото, чрез промяна на едно параграфче. Ако адептите на „работи докато умреш” са толкова сигурни в своята теза, защо не я подлагат на публичен дебат или пък толкова се дразнят, че синдикатите изразяват своето отрицателно становище?
Една малка част профукаха всички пари, а сега всички останали трябва да им покриват загубите. Заради това обикновените хора избраха да са солидарни, но само с обикновените хора. Това е бъдещето. Ако искате го наречете класова война. Тя и без това се води отдавна. Пенсионната „реформа” е част от нея – ако може всички да платят за престъпленията.....
България е отделен филм. Тук очевидно истерията на финансовия министър и пришпорването на темата се дължи на неспособността му да си събере бюджета. Две години кабинетът на ГЕРБ живя с остатъците от фискалния резерв, днес вече касичката е празна и заради това, като достоен нацист, Дянков избра да накаже всички хора с увеличаването на пенсионната възраст. Това обаче не е реформа, това е панически опит за отлагане на проблемите, хаотично действие в пространството, защото финансовият министър е наясно, че неговият балон може всеки момент да гръмне. Кажете – кой не е бил излъган от Дянков? Ето защо хората имаха правото да бъдат на улицата. Лъжата може да се е превърнала в национално ястие напоследък, но тя просто не насища качествено. Защото тук вече гаврата не е на дребно. Това е гавра с живота на милиони хора.....
И как да наречем държава в която дори не ти дават да си отидеш по достоен начин. И удариха всички. Пенсионерите – като им намалиха рязко пенсиите преди 11 години. Сега всички останали – като ги загробят да работят доживот и откраднат парите, които хората са отделяли. Пълна свобода от всякакви пенсии.
Пенсията macht frei

Извадка от: http://avtorski.pogled.info/article/25675/Kontslagerat-na-pensionnata-reforma

Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2535 Коментари: 10 Гласове: 6
Търсене

За този блог
Автор: plushok
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 340882
Постинги: 82
Коментари: 603
Гласове: 1155
Календар
«  Декември, 2011  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031