Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Домашни любимци Хранителни режими Отслабване Археология
Автор: plushok Категория: Лайфстайл
Прочетен: 467061 Постинги: 82 Коментари: 603
Постинги в блога от 28.10.2012 г.

Стресът при работата на служителите от търговските отдели на Топлофикация.

Днес гледах предаване по телевизията за стреса и професиите, които най-много натоварват със стрес. Озадачиха ме две неща:

1. В тази категория влизат и компютърните специалисти. Но те работят с машини - чипове или програми – все неща, които трудно биха страсирали човек, който си разбира от материята с която работи.

Съгласна съм за лекари, анестизиолози, летци, работещи РВД, но никъде не се споменава за хората, който събират пари.

2. Имам предвид неблагодарната работа на служителите в Топлофикация. Инкасатори и инспектори. Служителите на най-ниско ниво. Тези който директно се сблъскват с неприязанта на абонатите към цените, качеството, както  и невъзможността да заплатят сметките си. В голям процент това са изнервени до агресивност хора, които обиждат, нагрубяват, заплашват. Други пък започват да се оплакват от болести, вадят решения на ТЕЛК, бележки с размера на пенсиите си и започват да натоварват хората, които са длъжни не само да ги приемат и обслужат коректно, но и да изтърпят цялата негативна енергията, която ги залива час след час.

Мислите ли, че е лесно на инкасатора да обикаля от врата на врата, да връчва писма за дължими суми и да понася упрека, недоволството, заплахата и арогантността за това, че се е осмелил да позвъни на вратата на длъжника? Те са обругавани, гонени, заключвани между етажите, дори им е вадено оръжие. В нередки случаи наклеветявани, че уж те са се държали зле.

Приетата за по поносима работа на инстекторите, защото са зад бюрата, съвсем не е такава.  Това са осем часа, в коите те по същият начин са подложени на хули и заплахи, викове и тръшкане до припадък. Наричани крадци и мошеници докато в същото време служителят се опитва да убеди хората да си платят, тъй като топлото е като всяка друга стока. Щом я ползавш – трябва да я плащаш.

Трудът им е не  само не дооценен, но и ако не успеят да убедят и накарат хората за започнат да си плащат попадат под виковете и обидите на началниците си, които искат от тях бройка. Наричани некадърни и неработещи от хората на по-високо служебно ниво, началници които никога не са поставяни и за ден в подобна ситуация. Това е вътрешно ведомствено сресиране на собствените служители.

Навсякъде по света службите, които работят с хора, се приемат за най-високо стресираните професии. Трудът  се категоризира с по-ранно пенсиониране и съответното с по-високо заплащане. Навсякъде, но не и у нас.

Трябва да се направи сериозна преоценка на наистина стресиращите професии.

Защото всяко нещо има и друга страна. Потребителите са не по-малко ощетени от служителите. Служителите са не по-малко стресирани от абонатите.


Категория: Лайфстайл
Прочетен: 3009 Коментари: 2 Гласове: 5
Търсене

За този блог
Автор: plushok
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 467061
Постинги: 82
Коментари: 603
Гласове: 1198
Календар
«  Октомври, 2012  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031