Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Домашни любимци Хранителни режими Отслабване Археология
Автор: plushok Категория: Лайфстайл
Прочетен: 466389 Постинги: 82 Коментари: 603
Постинги в блога от 24.01.2012 г.
Насладете им се:

1. Великата синя дупка – раят на гмуркачите – се намира в карибската държава Белиз, разположена между Мексико и Гватемала. Великата синя дупка е почти идеално кръгла, а диаметърът ѝ е 0,4 км. Дълбочината е 145 м, което ѝ придава тъмносиния цвят. Туристи от цял свят се потапят във Великата синя дупка, за да се полюбуват на удивителните видове риби в нейните прозрачни води. Смята се, че Великата синя дупка е най-голямото образувание от този тип в света, и заедно с целия Белиз бариерен риф, който е вторият по големина в света, са включени в списъка на световното богатство ЮНЕСКО. 

image –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

2. В пустинята Сахара в Мавритания се намира едно от най-удивителните чудеса – Окото на Сахара, наричано още Структурата Ришат. Насред тази гола пустинна земя може да се види подобно на око формирование, чийто диаметър е 50 км. Екипажите на космическите кораби използват Окото на Сахара като ориентир. Отначало се смятало, че Окото на Сахара е образувано от падане на метеорит на Земята. Но сега учените смятат, че това творение е резултат от ерозия.

image –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

3. Вратата на Ада – Дарваз в Туркменистан, е дупка в земята с неизчерпаем запас на горящ газ. Смята се, че преди около 35 години геолози, които ровили земята, за да открият газ, копали прекалено дълбоко и земята пропаднала. Геолозите не се осмелили да проникнат в дупката, за да си приберат оборудването. Страхувайки се, че отровният газ може да се разпрастранява, те го запалили и огънят досега гори постоянно.

image ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

4. Ледените кули на Еребус. На най-студения континент Антарктида се намира Еребус, вулканична планина, покрита със стотици ледени кули, които постоянно изпускат пара. Когато парата замръзне на студа, вътрешните стени на кулите се разширяват. Този вулкан е още едно природно чудо, където се срещат ледът и огънят. За последен път Еребус е изригвал през 1978 г.

image
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

5. Дяволските мрамори. Австралийските аборигени, които живеят тук, наричат Дяволските мрамори Karlu Karlu. Тези големи кръгли камъни от червен гранит се разполагат на фона на красив ландшафт в северната част на Австралия. Диаметърът им варира от 50 см до 60 м, някои заемат доста причудливи форми, балансирайки един върху друг, сякаш против всички закони на физиката. За аборигените Дяволските мрамори имат особено духовно значение.
  image
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

6. Пещерата Тръстикова флейта е най-голямата и най-живописна карстова пещера в региона на туристическия град  Гуилин в Северозападен Китай. Наричат я дори Дворец на природното изкуство. Легенди от миналото, истории, обгърнати в мистерия, утеха във времена на войни и туристическа машина за пари са многото лица в пътуването на 240 м под земната повърхност до една нова вселена за човешките сетива: внушителна колекция от сталактити и сталагмити. Върху стените на Тръстиковата флейта са съхранени надписи от времената на династията Танг, датирани от 792 г. н.е.

image –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

7. Салар де Уюни (The Salar de Uyuni) се намира в западната част на Боливия. Това чудо е най-голямото солено езеро в света, разположено на 3700 м надморска височина и с площ над 10 000 км. В средата на солника дебелината сол достига 10 м. Когато вали дъжд, Салар де Уюни се покрива и изглежда като огромно огледало. На това място няколко вида розово фламинго се събират за размножаване.

image –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

8. Каньонът на антилопата се намира в земите на племето навахо в Югозападна Америка и е скрит сред пейзажа на Аризона. Навахо го наричат Tse bighanilini, което означава "мястото, където водата тече през камъните". Каньонът на антилопата е разделен на два отделни каньона – Горен и Долен. Получил е наименованието си благодарение на характерната окраска на стените, напомняща кожа на антилопа. През 2006 г. властите на САЩ закрили Каньона на антилопата за 5 месеца поради наводнение.

image –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

9. В провинцията Бохол във Филипините е разположено природно творение, наречено Шоколадовите хълмове. В действителност на тези хълмове няма шоколад, но при сухо време изглеждат шоколадовокафяви. Шоколадовите хълмове са третият Национален геоложки паметник на Филипините и те са изобразени на флага на провинция Бохол. Шоколадовите хълмове имат равномерна форма, а височината им е около 30-50 м. Според една от версиите са се формирали при саморазрушението на действащ вулкан. Според легендите пък са се образували от сълзите на великан, който загубил своята любов.

image –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

10. Според легендите Каменната гора Шилин била родина на Ашим – красива девойка от народа Йи. Тя се влюбила, но родителите ѝ забранили да се омъжи за своя избраник и я превърнали в камък в гората, който и досега носи нейното име. Шилин е съвкупност от карстови образувания, разположени в автономната област Шилин Йи – провинция Юнан. След Китайската стена това е другата голяма забележителност на Китай.

image –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Можем само да се преклоним пред тези чудеса на планетата ни Земя!
Да им се радваме и да ги съхраним!

Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2438 Коментари: 4 Гласове: 4
Търсене

За този блог
Автор: plushok
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 466389
Постинги: 82
Коментари: 603
Гласове: 1198
Календар
«  Януари, 2012  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031