Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Домашни любимци Хранителни режими Отслабване Археология
Автор: plushok Категория: Лайфстайл
Прочетен: 465716 Постинги: 82 Коментари: 603
Постинги в блога от Януари, 2012 г.
Избрах само 10 от множеството природни забележителности в България, като преднамерено се спрях основно на пещери и скали - моя голяма слабост.
Сложих и малко вода, един прекрасен водопад. Единението на скалата с водата е величествено.

1
. Връх Вихрен в Пирин планина, се намира в Югозападна България, и е част от Рило-Родопския масив. Висок 2914 м., той се нарежда на второ място по височина в страната и на трето на Балканския полуостров. Разположен е между реките Струма и Места. В района, в който се намира върха са разположени голяма част от езерата, образувани в планината. Единственно тук от цялата територия на страната вирее цветето еделвайс. Достъпен е откъм долината на Бъндерица. До 1942 г. върхът се нарича Елтепе.

image
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

2. Мелнишките пирамиди са разположени в югозападните склонове на Пирин планина. Представляват красиви пясъчни образувания, които се извисяват величествено над  град Мелник. На височина достигат до 100 м.. С течение на времето, в резултат на посъвместното ерозионно действие на вятъра и водата са се обарували различни причудливи форми – гъби, минарета, мечове, “египетски” пирамиди, конуси, игли и др. Едни от най–впечатляващите природни скулптури са тези с формата на скални гъби.

image

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 













3
. Побитите камъни. Това е един от уникалните природни феномени, както в България, така и в света. Местността се намира край варненските черноморски езера. Разполагат се на площ от 70 кв.км. Височината им варира от 5 до 7 м. и с дебелина от 0,3 до 3 м. Колоните са кухи, без твърда основа и са силно ерозирали. Формата им наподобява цилиндър.
Според учените са се образувани преди 50 млн. год., когато Югоизточна Европа е била дъно на море вследствие подводна вулканична дейност, съпроводена с отделянето на метанов газ. Газови мехури излизали от морското дъно, повличайки разтопената лава, която моментално се охлаждала и втвърдявала при контакта със студената вода.

image
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

4. Пещерата "Магурата" се намира в северозападна България, на 17 км. от гр. Белоградчик. Издълбана е във варовиковата Рабишка могила (461 м. надморска височина). Една от най-големите пещери в страната с обща дължина на откритите досега галерии около 2500 м. Състои се от главна галерия и три странични разклонения. В една от залите са разкрити праисторически рисунки, издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано. Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, богато разнообразие на животни, звезди, оръдия на труда, растения. Рисунките датират от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха.

image
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

5. Пещерата "Леденика" се намира в Стара планина. Входът й е разположен в най-ниската част на Леденишкия увал при надморска височина 830м.
Тук могат да се наблюдават Крокодилът, Главата на великана, Соколът, дядо Кледа и много др. Преминава през “Малката” и “Голямата пропасти”, през коридора “Завеските”, за да се стигне до “Бялата зала”, където се извисяват Свекървенският език, Жената на великана, Слонът, Къпещата се девойка. Най-високата точка се нарича “Седмото небе”.

image
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

6. Пещерата "Бачо Киро" е една от най-посещаваните пещери в България. Разположена  в отвесна варовикова скала, висока 25 м. на 335 м. надморска височина. Пещерата представлява сложен четири-етажен лабиринт от пещерни галерии и разклонения около 3600 м. В нея са открити оръдия на труда и следи от човешко присъствие, които датират от средния и късния Палеолит.
В нея се надблюдава голямо разнообразие от варовикови образувания, изваяни от времето и водата - Медузите, Мечата пързалка, Катедралата, Водопадът, Дъждовната зала, Концертната зала, Тронната зала. Най-добре проучена от археолозите е първата зала на пещерата Бачо Киро.

image
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

7. Белоградчишките скали са уникални скални образувания, разположени в западния Предбалкан и обхващат район, дълъг 30 км. и широк 15 км. Този възхитителен природен феномен е изваян от стичащата се дъждовна вода и ветровете в продължение на 200 милиона години, превръщайки безформения камък в скулптури наподобяващи митични същества, човешки силуети, животни и птици.

image
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

8. "Райското пръскало" е водопад  разположен в полите на величествената Стара планина непосредствено под могъщия връх Ботев, в природния резерват Дженджема. Той е известен още и като Калоферското пръскало. Намиращ се сред красотата и живописността на природата, заобиколен от завладяващи гледки и спиращи дъха пейзажи, стръмни била и огромни пропасти, гъсти и вековни гори, В България Райското пръскало се слави като най-високият водопад.  Неговите бистри и ледено студени води се спускат със страшна сила от близо 125 м. височина и образуват истинска насладата за сетивата. Също така от водопада води началото си малък приток на Бяла река.
image
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

9. Пещерата "Съевата дупка" се намира в Северна България, близо до село Брестница, на 25 км. от гр. Тетевен. Разположена е на 520 м. надморска височина и е дълга 400 м. Пещерата е разделена на пет зали, имената на някои от които са: Купена - по средата на залата се издига огромен сталактон, който наподобява на купа сено, от където идва и името; Срутището - тази зала е образувана по време на земетресение. Обсипана е със скални късове, някои от които са с височина 3,2 м. Следват залите Харман и Космос.

image –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

10. Пещерата "Дяволското гърло"  се намира в най-южните части на Централни Родопи и представлява един от феномените на Триградското ждрело. По изкопан тунел (150 м.) се стига до впечатляваща с размерите си зала, от която по виеща се стълба се стига до естествения вход на пещерата. В пещерата може да се видят множество подземни водопади, включително и вторият по-големина в света  (42 м.). Легендата говори, че именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес.
Тя е известна и с обитателите си – най-големата колония от дългокрили прилепи която зимува в Балканкия регион.

image


И тъй като броят на природните забележителности в  нашата  държава не се изчерпва само с десет обекта, по нататък ще се спра и на други. Ще се опитам да синтезирам най-значимите от тях.
Обръщам ви внимание на  №7,  които дори бяха в световната раг листа.


Категория: Лайфстайл
Прочетен: 12348 Коментари: 3 Гласове: 5
Последна промяна: 26.01.2012 17:13
Насладете им се:

1. Великата синя дупка – раят на гмуркачите – се намира в карибската държава Белиз, разположена между Мексико и Гватемала. Великата синя дупка е почти идеално кръгла, а диаметърът ѝ е 0,4 км. Дълбочината е 145 м, което ѝ придава тъмносиния цвят. Туристи от цял свят се потапят във Великата синя дупка, за да се полюбуват на удивителните видове риби в нейните прозрачни води. Смята се, че Великата синя дупка е най-голямото образувание от този тип в света, и заедно с целия Белиз бариерен риф, който е вторият по големина в света, са включени в списъка на световното богатство ЮНЕСКО. 

image –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

2. В пустинята Сахара в Мавритания се намира едно от най-удивителните чудеса – Окото на Сахара, наричано още Структурата Ришат. Насред тази гола пустинна земя може да се види подобно на око формирование, чийто диаметър е 50 км. Екипажите на космическите кораби използват Окото на Сахара като ориентир. Отначало се смятало, че Окото на Сахара е образувано от падане на метеорит на Земята. Но сега учените смятат, че това творение е резултат от ерозия.

image –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

3. Вратата на Ада – Дарваз в Туркменистан, е дупка в земята с неизчерпаем запас на горящ газ. Смята се, че преди около 35 години геолози, които ровили земята, за да открият газ, копали прекалено дълбоко и земята пропаднала. Геолозите не се осмелили да проникнат в дупката, за да си приберат оборудването. Страхувайки се, че отровният газ може да се разпрастранява, те го запалили и огънят досега гори постоянно.

image ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

4. Ледените кули на Еребус. На най-студения континент Антарктида се намира Еребус, вулканична планина, покрита със стотици ледени кули, които постоянно изпускат пара. Когато парата замръзне на студа, вътрешните стени на кулите се разширяват. Този вулкан е още едно природно чудо, където се срещат ледът и огънят. За последен път Еребус е изригвал през 1978 г.

image
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

5. Дяволските мрамори. Австралийските аборигени, които живеят тук, наричат Дяволските мрамори Karlu Karlu. Тези големи кръгли камъни от червен гранит се разполагат на фона на красив ландшафт в северната част на Австралия. Диаметърът им варира от 50 см до 60 м, някои заемат доста причудливи форми, балансирайки един върху друг, сякаш против всички закони на физиката. За аборигените Дяволските мрамори имат особено духовно значение.
  image
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

6. Пещерата Тръстикова флейта е най-голямата и най-живописна карстова пещера в региона на туристическия град  Гуилин в Северозападен Китай. Наричат я дори Дворец на природното изкуство. Легенди от миналото, истории, обгърнати в мистерия, утеха във времена на войни и туристическа машина за пари са многото лица в пътуването на 240 м под земната повърхност до една нова вселена за човешките сетива: внушителна колекция от сталактити и сталагмити. Върху стените на Тръстиковата флейта са съхранени надписи от времената на династията Танг, датирани от 792 г. н.е.

image –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

7. Салар де Уюни (The Salar de Uyuni) се намира в западната част на Боливия. Това чудо е най-голямото солено езеро в света, разположено на 3700 м надморска височина и с площ над 10 000 км. В средата на солника дебелината сол достига 10 м. Когато вали дъжд, Салар де Уюни се покрива и изглежда като огромно огледало. На това място няколко вида розово фламинго се събират за размножаване.

image –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

8. Каньонът на антилопата се намира в земите на племето навахо в Югозападна Америка и е скрит сред пейзажа на Аризона. Навахо го наричат Tse bighanilini, което означава "мястото, където водата тече през камъните". Каньонът на антилопата е разделен на два отделни каньона – Горен и Долен. Получил е наименованието си благодарение на характерната окраска на стените, напомняща кожа на антилопа. През 2006 г. властите на САЩ закрили Каньона на антилопата за 5 месеца поради наводнение.

image –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

9. В провинцията Бохол във Филипините е разположено природно творение, наречено Шоколадовите хълмове. В действителност на тези хълмове няма шоколад, но при сухо време изглеждат шоколадовокафяви. Шоколадовите хълмове са третият Национален геоложки паметник на Филипините и те са изобразени на флага на провинция Бохол. Шоколадовите хълмове имат равномерна форма, а височината им е около 30-50 м. Според една от версиите са се формирали при саморазрушението на действащ вулкан. Според легендите пък са се образували от сълзите на великан, който загубил своята любов.

image –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

10. Според легендите Каменната гора Шилин била родина на Ашим – красива девойка от народа Йи. Тя се влюбила, но родителите ѝ забранили да се омъжи за своя избраник и я превърнали в камък в гората, който и досега носи нейното име. Шилин е съвкупност от карстови образувания, разположени в автономната област Шилин Йи – провинция Юнан. След Китайската стена това е другата голяма забележителност на Китай.

image –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Можем само да се преклоним пред тези чудеса на планетата ни Земя!
Да им се радваме и да ги съхраним!

Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2437 Коментари: 4 Гласове: 4
Първите 12 дена след рождения ден:   На астролозите е известна една интересна закономерност за връзката с първите 12 дена след рождения ден и събитията през предстоящата година. Първия ден показва събитията от първия месец, втория ден на втория месец и т.н. Бъдете внимателни в самия ден и следващите единадесет дни, които последват. Символично всеки от тях представлява един от следващите месеци. 

1-я ден - Посветете го на себе си. Това е единственият ден в годината, когато ви е разрешено да бъдете наистина такива, каквито сте. И най-смелите ви постъпки тогава са оправдани и по- късно сигурно ще ви донесат успех. 

2-я ден - Започнете нещо ново, обогатете своя опит, съберете знания. Благодарение на това вие ще концентрирате сила и ще откриете неподозирани ресурси и възможности. 

3-я ден Завържете нови познанства и връзки, намерете време за свои роднини. През този ден ще осъществите много обещаващи контакти.

4-я ден - Посветете го на своя дом. В него да зацари мир и съгласие. Не забравяйте, че тъкмо там вие може да се спасите от всички беди, да намерите защита. Ако можете, поканете родителите си или сами ги посетете. 

5-я ден - Той ще е празник за душата. Вие ще постигнете много и ще научите нови неща. Ден за удоволствия и развлечения. Опитайте си късмета като пуснете тото фиш. 

6-я ден - Отдайте се напълно на своята работа. Може да отпразнувате рождения си ден с колеги от службата. Възможно е точно в този ден вашата упоритост да бъде забелязана от шефовете, а авторитетът ви да нарасне. Но не поемайте повече отговорности, отколкото можете да носите на плещите си. Иначе може да пострада здравето ви. 

7-я ден - В поведението на хората, които са около вас, вие ще се огледате като в огледало. Смело им партнирайте. 

8-я ден - Той ще покаже доколко сте щедри и способни да приемете помощ от другите. Обърнете внимание на всички възникнали конфликти и опитайте да ги разрешите без отлагане. Така ще си създадете имунитет срещу всички житейски несполуки поне за една година напред.

9-я ден - Ще откриете нови качества на своята душа. Възможно е край вас да има човек, който се нуждае от утеха. Постарайте се да го успокоите. Като давате на другите, ще получите много повече. 

10-я ден - Независимо от натиска на шефовете, правете това, което смятате за правилно. Уважението ще ви бъде вързано в кърпа. Да рискувате този ден, ще е на късмет. Ще се осъществят и най -дръзките ви мечти. 

11-я ден - Най-вероятно през този ден ще трябва да направите избор, от който ще зависи следващата година, а може би дори и съдбата ви. Оставете на случая да се разпореди, приемете даровете на късмета. Общуването с приятели ще ви е от полза. 

12- я ден - Прекарайте го в самота и се опитайте да направите равносметка на изминалата година. Това ще ви помогне да постигнете най-дълбоката същност на събитията и тенденциите.


От: http://syvetnik.blogspot.com/2011/06/12.html?spref=fb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1737 Коментари: 2 Гласове: 4

Нещо, което не знаех и ми се видя интересно.
Моля, заповядайте:

Теорията на струните частиците не се разглеждат като точки, а като микроскопични струни — едномерни нишки, трептящи с различни честоти. Големината на тези струни е от порядъка на планковата дължина, което значи, че те не могат да бъдат наблюдавани със съвременни уреди и методи.

Както струна на една цигулка може да трепти по безброй начини и на това разнообразие да се дължат различните ноти, така всяка струна трепти по различни начини и това води до различни маси и заряди на частиците.

Свойствата на дадена частица се определят от резонансното трептене на съответната й струна.

Енергията на една струна зависи от начина на трептене:

  • малка амплитуда и голяма дължина на вълната — трептенето ще има по-малка енергия;
  • голяма амплитуда и малка дължина на вълната — трептенето ще има по-голяма енергия.
Важен резултат от теорията на струните е фактът, че допреди нея всяка различна частица се считала за различен вид материя. Теорията на струните твърди, че всички частици (и взаимодействия) са от една и съща „материя“ — струни, които трептят различно.

От този факт произлизат няколко заключения:

1. Размерите на струната трябва да са много малки
от порядъка на планковата дължина

2. Енергията на струната трябва да е много висока
колкото по-корава е тя, толкова повече енергия е нужна да се разтрепти.

Според Общата теория на относителността (ОТО) пространство-времето се изменя плавно при наличието на маса. Според Квантовата механика (КМ) при разглеждане на достатъчно малки области от пространство-времето всичко търпи квантови флуктуации и не може да става дума за плавно изменение. Този нерешим досега проблем вече има своето решение.

Как се получава информация за даден обект? Като се обстрелва с други тела и се отчита тяхното отражение от повърхността на обекта. Съществува принцип, според който размерът на пробната частица определя долна граница на разстоянията, които можем да проучим. "

Може би най-забележителното при тази теория е, че подобна проста идея всъщност работи. Възможно е Стандартният модел да бъде изведен от теорията на струните. Важно е да споменем, че до днешна дата няма директно експериментално доказателство, че теорията на струните сама по себе си е правилното описание на природата. Това вероятно се дължи на факта, че теорията все още се разработва. Ние знаем само части от нея и докато не я видим завършена не можем да кажем нищо със сигурност.

Но "Теорията на струвите" може да се използва и в разгадаването на живота.


image

 


 Трудно за разбиране, недоразвито към момента, но .... интересно!

 


Категория: Лайфстайл
Прочетен: 2437 Коментари: 2 Гласове: 8
Търсене

За този блог
Автор: plushok
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 465716
Постинги: 82
Коментари: 603
Гласове: 1198
Календар
«  Януари, 2012  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031